Kategoria: od 8 miesiÄ…ca Opublikowano
Szparagi są cenionym warzywem ze względu na walory smakowe i lekkostrawność, mają dużą zawartość witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów jadalnych:
białe, są bardziej łykowate od zielonych dlatego dobrze jest je obrać przed gotowaniem,
zielone sÄ… najdelikatniejsze,
fioletowe (rzadko dostępne ze względu na trudną uprawę) zawierają najwięcej asparaginy przez co są bardziej intensywne w smaku i zapachu, są też bardziej słodkie.
Kategoria: od 8 miesiÄ…ca Opublikowano
Pierwsze warzywa, które pojawiają się w diecie niemowlaka to ziemniaki, kabaczek, dynia, marchew, troszkę później burak, kalafior, seler naciowy, zielona fasolka, szpinak i botwinka. Warzywa najlepiej podawać przez kilka dni aby niemowlę przyzwyczaiło się do ich smaku. Niedobór warzywa w diecie dziecka to poważny błąd żywieniowy. Dostarczają one tak ważne składniki mineralne, witaminy oraz błonnik.
Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługuje rodzina kapustnych bogata w witaminę C, beta karoten, potas i wapń. Do tej grupy należy kapusta, brokuł, brukselka oraz jarmuż, warzywo które zasługuje na szczególna uwagę. Do diety dziecka jarmuż można wprowadzić już po ukończeniu 8 miesiąca życia.
Dlaczego warto wprowadzić jarmuż do diety dziecka? Ponieważ zawiera wiele cennych witamin m.in. witaminę C, E oraz z grupy B. Znajdują się w nim również cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, mangan, fluor.