Kategoria: od 10 miesiÄ…ca Opublikowano
Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C – 100 gramów, czyli duża garść, dostarcza jej około 60mg. Jest to ilość, która z nawiązką wystarcza do zaspokojenia dobowego zapotrzebowania na ten składnik u dzieci. Poza tym truskawki zawierają nieco potasu i kwasu foliowego (około 5% dziennego zapotrzebowania). Pozostałe witaminy i minerały są w nich obecne w śladowych ilościach. Truskawki, jak wszystkie owoce, są dobrym źródłem błonnika pokarmowego (2g/100g), składnika niezbędnego dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jednak tym, co wyróżnia truskawki spośród pozostałych owoców, jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Są one często pomijanym składnikiem żywności, gdyż nie są niezbędne dla zdrowia, jak na przykład witaminy. Wykazują jednak szereg pozytywnych działań – mają działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym (czyli szkodliwym działaniem tzw. wolnych rodników), przeciwnowotworowe i wiele innych.
Kategoria: od 10 miesiÄ…ca Opublikowano
Awokado jest bogate w potas. Awokado zawiera także witaminę C, E, K, B3 i H, betakaroten oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy i pantotenowy, wapń. o
Owoc awokado zawiera bardzo dużo tłuszczu - aż 18-30% - 100 g awokado ma aż 130-200 kcal.
Awokado zawiera wiele wartości odżywczych łatwo przyswajalnych przez organizm. Jego wysoka zawartość jednonienasyconych tłuszczów - zwłaszcza kwasu oleinowego, jak oliwa z oliwek - czyni owoc awokado jednym z najbardziej silnych pokarmów o właściwościach przeciwutleniających.