Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.
Â
Â
Â
Kategoria: od 6 miesiÄ…ca Opublikowano
Groszek zielony jest rośliną jednoroczną o wielu odmianach dość znacznie różniących się między sobą wielkością, smakiem, a także wartością odżywczą.
Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy; biotynę.
Zawiera błonnik.
Kategoria: od 6 miesiÄ…ca Opublikowano
Soczewica zawiera wapń, fosfor, żelazo, karoten oraz witaminy takie jak B1, B2, B3 oraz witamina C. Zawartość tłuszczu w nasionach może wahać się od 1 do 2%, a węglowodany stanowią od 48 do 55%. W składzie dominują skrobia (średnio 40%).
Nasiona soczewicy mają dużą wartość odżywczą. Są bogate w białko, zawierają skrobię i w odróżnieniu od innych nasion - nie mają tłuszczu.