Gdy na ziemi pojawił się człowiek, pojawił się też owoc. Z pestek dziko rosnących owoców zaczęły wyrastać owocowe drzewa i krzewy, które zaczęto pielęgnować. Później ludzie nauczyli się krzyżować różne odmiany ze sobą, aby uzyskać większe owoce. Szybko spostrzeżono, że mają one leczniczy wpływ na zdrowie. Zaczęto je wykorzystywać w zielarstwie. Największą wiedzę na ten temat mieli Hindusi, Chińczycy, Aztekowie i Indianie. Z biegiem czasu ludzie nauczyli się wykonywania przetworów owocowych, opracowali receptury ich przechowywania, suszenia, gotowania i marynowania. Owoce bogate są w witaminę C, B, K, i E. Dziennie zaleca się jeść owoce 3-5 razy co pozwoli nam uniknąć zmęczenia, osłabienia oraz bólu w stawach i kościach.
Â
Â
Â
Kategoria: od 4 miesiÄ…ca Opublikowano
Jagoda pochodzi z Europy i Ameryki Północnej. W 100 gramach jagód znajduje się ok. 40 kalorii. W owocach znajdują się naturalne związki mineralne: soda, wapń, żelazo, miedź, fosfor i siarka. Oraz witaminy A, B1, B2, C i PP.
Owoce jagód zawierają garbniki, kwasy - bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy, pektyny, antocyjany, karotenoidy. Liście zawierają glikozydy flawonowe, glikozydy fenolowe garbniki, antocyjany, olejek eteryczny. Owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe. Owoce suszone działają antyseptycznie, przeciwgorączkowo, dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy.
Kategoria: od 4 miesiÄ…ca Opublikowano
Brzoskwinia jest uprawiana już od 4000 lat. Najpierw w Chinach, potem w Europie i Azji. W Chinach otaczano je czcią i traktowano jako relikwię. Rysunki tych owoców pojawiały się ścianach świątyń, przedmiotach porcelanowych oraz płaskorzeźbach. Samo drzewo nie cieszyło się dobrą sławą. Sądzono, że jest przeklęte przez bogów. Nikt nie ośmielił się go ściąć, a spróchniały ze starości pień palono, a popioły wrzucano do morza.
Brzoskwinia zawiera węglowodany, sole mineralne: magnez, fosfor i potas oraz prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B.