WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Owoce

Gdy na ziemi pojawił się człowiek, pojawił się też owoc. Z pestek dziko rosnących owoców zaczęły wyrastać owocowe drzewa i krzewy, które zaczęto pielęgnować. Później ludzie nauczyli się krzyżować różne odmiany ze sobą, aby uzyskać większe owoce. Szybko spostrzeżono, że mają one leczniczy wpływ na zdrowie. Zaczęto je wykorzystywać w zielarstwie. Największą wiedzę na ten temat mieli Hindusi, Chińczycy, Aztekowie i Indianie. Z biegiem czasu ludzie nauczyli się wykonywania przetworów owocowych, opracowali receptury ich przechowywania, suszenia, gotowania i marynowania. Owoce bogate są w witaminę C, B, K, i E. Dziennie zaleca się jeść owoce 3-5 razy co pozwoli nam uniknąć zmęczenia, osłabienia oraz bólu w stawach i kościach.

 

 

 

Suszone śliwki 8+

Suszone śliwki neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, działają pobudzająco na ruchy perystaltyczne jelit - zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom, mogą również zapobiegać miażdżycy.

Bogate w błonnik suszone śliwki ułatwiają spalanie tłuszczu. Na zawarte w śliwkach pektyny nasz organizm bardzo szybko reaguje uczuciem sytości, dlatego też warto zastąpić nimi odchudzające farmaceutyki. Suszone owoce są ratunkiem dla łakomczuchów, którzy bezpiecznie mogą podjadać je zamiast tuczących czekoladek. Suszone śliwki dają bowiem żołądkowi poczucie sytości, jakiego nie zapewnia żaden wyrób czekoladowy. Śliwki są przy tym równie słodkie co czekolada i bardzo smaczne.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 22:31

Odsłony: 4245

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Winogrona 8+

Winogrona mają lecznicze właściwości kryjące się w ich gronach, które korzystnie wpływają na skórę, układ nerwowy, nerki czy wątrobę. Wartościowe jest w nich wszystko: sok, miąższ, pestki, skórka, a nawet szypułki.

Jako pierwsi dzikie winogrona odkryli Persowie, a było to przed 7 tysiącami lat. Wiadomo też, że 3,5 tysiąca lat przed Chrystusem spożywano je w starożytnej Babilonii, Asyrii i Egipcie. Stamtąd winogrona przywędrowały do Grecji, gdzie zaczęto produkować z nich wino. Od tamtej pory napój ten stał się nieodzownym elementem cywilizacji śródziemnomorskiej.
Polubili go Rzymianie, a zwłaszcza Rzymianki, które kierując się chyba intuicją, zbierały szlam z dna naczyń, w których przechowywano wino i nakładały go sobie na twarz.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 22:32

Odsłony: 4253

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?