WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Owoce

Gdy na ziemi pojawił się człowiek, pojawił się też owoc. Z pestek dziko rosnących owoców zaczęły wyrastać owocowe drzewa i krzewy, które zaczęto pielęgnować. Później ludzie nauczyli się krzyżować różne odmiany ze sobą, aby uzyskać większe owoce. Szybko spostrzeżono, że mają one leczniczy wpływ na zdrowie. Zaczęto je wykorzystywać w zielarstwie. Największą wiedzę na ten temat mieli Hindusi, Chińczycy, Aztekowie i Indianie. Z biegiem czasu ludzie nauczyli się wykonywania przetworów owocowych, opracowali receptury ich przechowywania, suszenia, gotowania i marynowania. Owoce bogate są w witaminę C, B, K, i E. Dziennie zaleca się jeść owoce 3-5 razy co pozwoli nam uniknąć zmęczenia, osłabienia oraz bólu w stawach i kościach.

 

 

 

Jagody goji 7+

owoce goji
Jagody goji
to w rzeczywistości owoce dwóch krzewów z rodziny psiankowatych o nazwie kolcowój szkarłatny (Lycium Barbarum) oraz kolcowój chiński (Lycium chinese). Krzewy te pochodzą z górzystych części Chin (głównie z prowincji Ningxia), Tybetu oraz Mongolii, gdzie noszą nazwę gou qi zi. Na zachodzie znane są również pod nazwą jagoda licyjska. Pierwsza wzmianka o tej cenionej roślinie pochodzi z chińskiej księgi „Ming Yi Bie Lu” napisanej przez Tao Hong-jing około roku 500, który był cenionym lekarzem, filozofem i pisarzem. Wykorzystuje się nie tylko owoce krzewów ale również liście oraz suszoną korę korzeni.

Owoce te zawierają witaminę C, B1, B2, B6 i E, betakaroten, a także zeaksantynę, luteinę, likopen, beta-kryptoksantynę, ksantofil oraz ważne składniki mineralne (w tym żelazo, cynk, selen, fosfor i german). Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

Poprawiono: wtorek, 19, listopad 2013 08:52

Odsłony: 12579

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Melon 8+

Melon wraz z arbuzem, dynią, ogórkiem i cukinią - zaliczany jest do jednorocznych roślin dyniowatych. Ten wyjątkowo smaczny owoc znany był już kilkaset lat temu. Pochodzi z Azji lub Afryki. Do Polski przywędrował w XVII wieku z rejonu Morza Czarnego, upowszechnił się, gdy magnaci zaczęli go uprawiać w oranżeriach.

Miąższ melona, w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny lub soczysty, ale również mdły lub gorzkawy.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 22:26

Odsłony: 3011

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?