Login  Login  

 Login  Login    Zamknij  Zamknij  
--- ---

Ziarna

Ziarna powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia. Zboża i ziarna od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Niestety dziś są trochę pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. A szkoda, ponieważ obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru, wapnia, potasu i witamin z grupy B)dzięki obecności błonnika mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Trawienie węglowodanów złożonych zawartych w zbożach to proces bardzo zrównoważony i harmonijny, który dostarcza do organizmu wszelkie potrzebne składniki odżywcze, stopniowo uwalniając energię, co daje energię na kilka godzin efektywnego działania i dobrego samopoczucia. I choćby z tego powodu należy każdego dnia jeść produkty zbożowe i ziarna 4-5 razy.

 

 

 

Ryż to zboże najbogatsze w białka, natomiast ubogie w tłuszcze.
Ze względu na stosunek sodu do potasu zbliżony do tego, jakim charakteryzuje się krew człowieka, jest jednym ze zbóż najlepiej przyswajalnych przez ludzki organizm.

Ryż pochodzi z Indii. Jest lekkostrawny i zalecany osobom mającym problemy żołądkowo-jelitowe. Ma działanie przeciwbiegunkowe i koi podrażnienia jelit.

 

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Orkisz jest bardzo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm. Jest także bardzo bogaty w minerały (żelazo, magnez, fosfor, wapno), aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (A, E, D, B1, B2, B6) i białko. Orkisz zawiera gluten.
Produkty orkiszowe sprzyjają dobremu trawieniu i utrzymują w zdrowiu żołądek i jelita i polecane są alergikom. Orkisz jest dostępny w przeróżnych postaciach: kaszy (ziarna), grysiku, mąki, otrębów, makaronu, płatków.

Czytaj wicej Czytaj więcej...

  • 1
  • 2
  • 3

Sezam 9+

Sezam 9+

Sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Sezam, ze względu na zawartość sesamolu...

Więcej

Orzech włoski 12+

Orzech włoski 12+

Orzech włoski pochodzi z Azji Mniejszej. Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zwyczajne orzechy i nasiona zawierają również najwięcej tłuszczów ze...

Więcej

Kasza jaglana 6+

Kasza jaglana 6+

Jest jedną z najzdrowszych kasz, występującą w wielu potrawach kuchni wschodnioeuropejskich. Charakteryzuje się niezwykle delikatnym smakiem i urzekającym zapachem, dlatego może śmiało konkurować z typowym dla kuchni afrykańskiej i bliskowschodniej...

Więcej

Ziarna - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2018. All rights reserved