Ziarna powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia. Zboża i ziarna od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Niestety dziś są trochę pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. A szkoda, ponieważ obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru, wapnia, potasu i witamin z grupy B)dzięki obecności błonnika mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Trawienie węglowodanów złożonych zawartych w zbożach to proces bardzo zrównoważony i harmonijny, który dostarcza do organizmu wszelkie potrzebne składniki odżywcze, stopniowo uwalniając energię, co daje energię na kilka godzin efektywnego działania i dobrego samopoczucia. I choćby z tego powodu należy każdego dnia jeść produkty zbożowe i ziarna 4-5 razy.
Â
Â
Â
Kategoria: od 9 miesiÄ…ca Opublikowano
Pestki dyni są bardzo kaloryczne 100g suszonych pestek to około 540 kcal, większość pochodzi z tłuszczów z nich zawartych (dla porównania, sam miąższ dyni to tylko 15 -.23 kcal).
Zawartość witamin i mikroelementów w pestkach dyni jest imponująca. Witaminy z serii B (B1 B2 B3, B9) liczone są w kilkunastu procentach średniego rekomendowanego dziennego zapotrzebowania, mikroelementy jak mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk liczone są w kilkudziesięciu procentach.
Jednak to nie tylko witaminy i mikroelementy stanowią o nadzwyczajnej wartości pestek dyni, to również specjalne składniki chemiczne w nich zawarte: fitosterole, złożone związki chemiczne, przypominają swoją budową - uwaga – cholesterol.
Kategoria: od 9 miesiÄ…ca Opublikowano
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. To w amarantusie upatruje się obecnie ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
Amarantus, to przede wszystkim niezwykle cenne źródło białka. Okazuje się, że w nasionach jest go więcej niż w mleku, w dodatku białka posiadającego wszystkie aminokwasy egzogenne (zwłaszcza dużo lizyny). Na korzyść przemawia również dobra równowaga pomiędzy aminokwasami zasadowymi i siarkowymi. Co więcej jest to białko o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności, którego ilość podczas odpowiednich procesów technologicznych nie obniża się. Jego wartość wynosi 75%. Dla porównania wartość białka zawartego w kukurydzy wynosi 44%, w soi 68%, w mięsie 70%, w mleku 72%. Najwyższą wartość białka (nawet powyżej 90%) osiągają ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami, np. z płatkami owsianymi.