Login  Login  

 Login  Login    Zamknij  Zamknij  
--- ---

Oleje i oliwy

Tłuszcze to jeden z elementów naszego pożywienia, dostarczający takich składników odżywczych, jak niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminy A , D i E potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze są głównym składnikiem energetycznym żywności, mającym dużą wartość kaloryczną. Organizm człowieka spalając 100 g tłuszczu otrzymuje aż 900 kilokalorii (kcal), przy przeciętnym zapotrzebowaniu wynoszącym 2500 kilokalorii dziennie. Na rynku dostępna jest niezliczona liczba olejów roślinnych czy oliwy z oliwek. Przy wyborze odpowiedniego bardzo ważne jest aby zawsze kupować produkt ‘tłoczony na zimno’.

 

 

 

olej rzepakowyNierafinowany olej z rzepaku był produkowany w Polsce od XVI wieku. Ostatnimi laty coraz więcej producentów decyduje się na powrót do tradycyjnych metod tłoczenia na zimno oliwy z rzepaku, co pozwala na zachowanie niezwykłego zapachu i cennych składników odżywczych, które decydują o wyjątkowym charakterze tego produktu, mogącego konkurować nawet z oliwą z oliwek. Co więcej, liczni entuzjaści „oliwy północy” – bo tak nazywany jest olej rzepakowy- twierdzą, że jest ona nawet zdrowsza od jej słynniejszej krewnej dominującej w kuchni śródziemnomorskiej. Co o tym decyduje?

Przede wszystkim optymalna proporcja kwasu linolowego (omega-6) do kwasu σ- linolenowego (omega-3), która przyjmuje postać 2:1. Należą one do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – oznacza to, że organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć i muszą one być dostarczone człowiekowi wraz z pożywieniem, a najlepiej w odpowiedniej proporcji. Niestety, dieta Polaków jest daleka od doskonałości, dlatego warto wrócić do tłuszczów stosowanych przez naszych przodków przed wiekami. Ponadto olej rzepakowy zawiera zbliżoną ilość jednonienasyconego kwasu oleinowego, co oliwa z oliwek. Kwas ten pozytywnie wpływa na nasz układ krążenia.

Oczywiście to nie wszystkie zalety oleju rzepakowego. Jest on doskonałym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D3, E i K, a stosowany do sałatek i surówek chroni witaminy z grupy B oraz witaminę C przed szkodliwym działaniem światła i powietrza. Olej znakomicie zwiększa przyswajanie wszystkich tych witamin przez organizm, dlatego jest niezastąpionym produktem polecanym przez dietetyków do stosowania na co dzień, zwłaszcza w posiłkach przyrządzanych z myślą o dzieciach.

Olej rzepakowy można włączyć do diety niemowląt wraz z innymi pokarmami innymi niż mleko matki, a jest to szczególnie zalecane z uwagi na wysoką zawartością kwasów omega-3, znacząco wpływających na rozwój intelektualny dzieci.


Przygotowała: Justyna JasikJustyna Jasik

Dietetyk Wygodna Dieta

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Entuzjastka zdrowego odżywiania traktująca jedzenie jako najlepszą długotrwałą inwestycję w siebie. Fanka slow food.

Oliwa z oliwek bogata jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Zawarte w oliwie substancje przeciwutleniające, przyswajane przez komórki, mogą spowalniać procesy starzenia. Wzmacniają błony komórkowe i dzięki temu komórki stają się mniej podatne na uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki.

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Więcej artykułów…

  1. Olej z pestek winogron 6+
  • 1
  • 2
  • 3

Olej z pestek winogron 6+

Olej z pestek winogron 6+

Olej z pestek winogron- olej roślinny; spośród znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Jest bogaty w witaminę E. Jest stosowany w przemyśle spożywczym i chemicznym. Otrzymywany jest z nasion winogron...

Więcej

Olej rzepakowy tłoczony na zimno 6+

Olej rzepakowy tłoczony na zimno 6+

Nierafinowany olej z rzepaku był produkowany w Polsce od XVI wieku. Ostatnimi laty coraz więcej producentów decyduje się na powrót do tradycyjnych metod tłoczenia na zimno oliwy z rzepaku, co...

Więcej

Oliwa z oliwek 6+

Oliwa z oliwek 6+

Oliwa z oliwek bogata jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają...

Więcej

Oleje i oliwy - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl


Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2017. All rights reserved