WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Przyprawy

Przyprawy nadają naszym kulinarnym szaleństwom walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) wizualnych. W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp. Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie. Wyspy Moluki były wcześniej nazywane Wyspami Korzennymi i to one były głównym celem wyprawy Ferdynanda Magellana, która w rezultacie skończyła się pierwszym opłynięciem kuli ziemskiej. Obecnie centrum wytwarzania przypraw nadal skupia się w południowo-wschodniej Azji, a same Indie mają ponad 80% udziału w ich światowej produkcji.

 

 

 

Natka pietruszki 6+

właściwości lecznicze nać pietruszki
Natka pietruszki
usprawnia nerki, ponieważ działa moczopędnie. Szczególnie bogata w witaminę C (2 razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu) oraz żelazo a także prowitaminę A. Podnosi odporność organizmu i chroni przed infekcjami.
Zawiera minerały m.in.: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C. Składniki te nie występują tak licznie w korzeniu pietruszki.

Natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje do pracy wątrobę. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami (dzięki m.in. witaminie C i karotenowi).

Poprawiono: czwartek, 21, czerwiec 2012 13:23

Odsłony: 3405

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Koper 8+

Powieś pęk kopru nad drzwiami, mówi stare porzekadło ludowe, a będziesz chroniony przed czarownicami. Pomimo tego, że w dzisiejszych czasach nikt w to nie wierzy, koper jest używany w kuchni i leczy problemy ze zdrowiem.

Koper był używany 5000 lat temu przez Egipcjan. Koper pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, południowej Rosji, centralnej i południowej Azji. Rośnie tam dziko na otwartych przestrzeniach. Koper jest szeroko uprawiany w Europie oraz Ameryce Północnej.

Koper zawsze był uważany jako środek leczniczy w problemach układu pokarmowego. Poza tym to świetny, naturalny sposób na łagodzenie skurczów żołądkowych, kolek, niestrawności.

Poprawiono: wtorek, 25, październik 2011 13:48

Odsłony: 2987

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?