WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Przyprawy

Przyprawy nadają naszym kulinarnym szaleństwom walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) wizualnych. W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp. Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie. Wyspy Moluki były wcześniej nazywane Wyspami Korzennymi i to one były głównym celem wyprawy Ferdynanda Magellana, która w rezultacie skończyła się pierwszym opłynięciem kuli ziemskiej. Obecnie centrum wytwarzania przypraw nadal skupia się w południowo-wschodniej Azji, a same Indie mają ponad 80% udziału w ich światowej produkcji.

 

 

 

Miód 12+

O zaletach miodu wiedziano już w paleolicie, z tej to epoki geologicznej pochodzi malowidło naścienne – „Kobieta wybierająca miód dzikim pszczołom” odkryte w 1919 roku w jaskini Arańa, niedaleko Walencji w Hiszpanii.

Grecki lekarz Hipokrates słodził nim gorzkie napary ziołowe, a jego uczniowie opracowywali lecznicze receptury z jego udziałem.

Starożytni, nie umiejąc wytłumaczyć pochodzenia miodu, czcili pszczoły, natomiast sam miód uważali za pokarm bogów.

W starożytności miód wykorzystywano do konserwowania żywności, jako składnik potraw oraz trunków, jak również jako substancję leczniczą.

Miód był spożywany podczas obrzędów rytualnych w kulturze Majów, Grecy i Rzymianie wypiekali z jego udziałem ciastka miodowe dla uczczenia bogów, zwycięzców zawodów lub gości weselnych, a sam miód pito ku czci zmarłych. W II wieku n.e. wśród chrześcijan rozwinęła się tradycja obdarowywania chrzczonych mlekiem i miodem.

Poprawiono: wtorek, 25, październik 2011 13:49

Odsłony: 3994

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Gałka muszkatołowa 12+

Najprawdopodobniej gałka muszkatołowa pojawiła się w strefie śródziemnomorskiej i w Europie dopiero w VI wieku, kiedy przywieziono partię tego surowca z Indii do Konstantynopola. Później niewielkie ilości gałki docierały sporadycznie na rynki południowej Europy. Dostarczali je przez prawie osiem wieków kupcy arabscy po bardzo wygórowanych cenach. W ciągu tego czasu gałka i kwiat były używane najczęściej jako leki na zaburzenia trawienia. W kuchni zaczęto je stosować dopiero w XV wieku, gdy Portugalczycy rozwinęli wymianę handlową z Wyspami Korzennymi. Tajemnica pochodzenia gałki muszkatołowej została, więc ujawniona, a monopol arabski na handel tym towarem przejęli Portugalczycy po kilkuletnich przetargach z Hiszpanami. Jednak nie długo cieszyli się zdobytym "skarbem", gdyż 100 lat później Wyspy Korzenne przejęli Holendrzy i to oni na kolejne dwa wieki stali się władcami muszkatołowców. Specjalne jednostki floty holenderskiej pilnie strzegły dostępu obcych statków do wspomnianych wysp.

Poprawiono: czwartek, 06, wrzesień 2012 09:43

Odsłony: 5564

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?