WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Przyprawy

Przyprawy nadają naszym kulinarnym szaleństwom walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) wizualnych. W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp. Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie. Wyspy Moluki były wcześniej nazywane Wyspami Korzennymi i to one były głównym celem wyprawy Ferdynanda Magellana, która w rezultacie skończyła się pierwszym opłynięciem kuli ziemskiej. Obecnie centrum wytwarzania przypraw nadal skupia się w południowo-wschodniej Azji, a same Indie mają ponad 80% udziału w ich światowej produkcji.

 

 

 

Kminek 8+

Kminek zwyczajny rośnie dziko w Europie, Północnej Afryce oraz w Azji. Kminek zwyczajny jest uprawiany w Europie, Północnej Afryce oraz w Stanach Zjednoczonych. Nasiona tego zioła są zbierane późnym latem, kiedy są dojrzałe. Owoce zawierają 3-7 % olejku lotnego (Oleum carni aetherum), którego głównymi składnikami są karwon i limonen. Owoce zawierają ponadto 10-20 % tłuszczu, białka, substancje żywiczne, cukry i inne składniki.

Korzeń kminku zwyczajnego zawiera witaminę C, furanokumaryny, kwasy fenolowe, żywice, węglowodany, furanochromony, związki półacetylenowe, olejek eteryczny (przeważają: linalol, menton i kamfora).

Poprawiono: wtorek, 25, październik 2011 13:48

Odsłony: 3785

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Estragon 9+

Estragon jest to bylina za ojczyznę którego uznaje się tereny azjatyckiej części Rosji, przede wszystkim brzegi rzek syberyjskich. W stanie dzikim występuje ona również na znacznych obszarach Ameryki Północnej (między Alaską a Teksasem). Przyprawowe zalety rośliny doceniono we Francji, choć jest też popularna w Niemczech i wśród mieszkańców Kaukazu. Już w średniowieczu estragon stosowany był w kuchni arabskiej. Głównym producentem estragonu jest Francja.

Estragon zawiera złożone olejki lotne, garbniki, związki goryczowe, pochodne kumaryny, związki flawonoidow.

Bylica estragon to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak omlety zapiekane z pomidorami,sosy: szczawiowo - estragonowy, cytrynowy dodawany do jaj na twardo, jaj w koszulkach itd. Słowo dracunculus pochodzi od łacińskiego wyrazu draco i greckiego drakoon, gdyż w Średniowieczu rośliny tej używano do odstraszania różnych bestii i potworów.

Poprawiono: czwartek, 06, wrzesień 2012 09:42

Odsłony: 3306

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?