WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Owoce

Gdy na ziemi pojawił się człowiek, pojawił się też owoc. Z pestek dziko rosnących owoców zaczęły wyrastać owocowe drzewa i krzewy, które zaczęto pielęgnować. Później ludzie nauczyli się krzyżować różne odmiany ze sobą, aby uzyskać większe owoce. Szybko spostrzeżono, że mają one leczniczy wpływ na zdrowie. Zaczęto je wykorzystywać w zielarstwie. Największą wiedzę na ten temat mieli Hindusi, Chińczycy, Aztekowie i Indianie. Z biegiem czasu ludzie nauczyli się wykonywania przetworów owocowych, opracowali receptury ich przechowywania, suszenia, gotowania i marynowania. Owoce bogate są w witaminę C, B, K, i E. Dziennie zaleca się jeść owoce 3-5 razy co pozwoli nam uniknąć zmęczenia, osłabienia oraz bólu w stawach i kościach.

 

 

 

Aronia 9+

Aronia pochodzi z Ameryki Północnej. Aronia od wieków była znana wśród Indian. Na jej leczniczych i zdrowotnych właściwościach poznali się również biali osadnicy.

Jak podają niektóre źródła naukowe aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty, bowiem zawiera zarówno katechiny jak i antocyjany. W profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych aronia możne okazać się tzw. "polskim antyoksydacyjnym paradoksem". W przypadku stanów chorobowych owoce aronii działają wspomagająco w terapii wielu chorób których przyczyną są wolne rodniki.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 21:53

Odsłony: 6314

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Żurawina 9+

żurawina w diecie dzieckaŻurawina wielkoowocowa, uprawiana na skalę przemysłową, pochodzi z terenów Ameryki Północnej. Jej czerwone owoce są źródłem witamin (A, B1, B2, B6, C), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza), oraz przeciwutleniaczy hamujących powstawanie nowotworów. Substancje zawarte w owocach żurawiny mają szerokie zastosowanie profilaktyczne.

Owoce żurawiny poza walorami smakowymi mają także niezaprzeczalne właściwości dietetyczne i lecznicze, wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Charakteryzuje je duża zawartość witamin, soli mineralnych, kwasów organicznych, garbników, karotenoidów, pektyn oraz wielu innych substancji niezbędnych do zachowania zdrowia.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 22:34

Odsłony: 6377

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?