21.01.2023
Anna Wege
Każdy z nas na pewno zna ten moment, kiedy wracamy do domu po pracy i kompletnie nie wiemy, co mamy ugotować na obiad. Jeśli jesteśmy na diecie wegańskiej, a do tego mamy dzieci, problem może być jeszcze większy. Nasze pociechy często mogą być bardzo wybredne co do gotowanych przez nas posiłków. Jeśli zabraknie nam codziennej inspiracji, warto wspomóc się wartościową książką kucharską.
Na szczęście powstaje coraz więcej książek, w których przepisy przyjazne są i dzieciom, i kuchni wegańskiej. Wiele z rozwiązań w nich zawartych jest na tyle prostych, że dzieci z łatwością pomogą nam w gotowaniu, co bardzo korzystnie wpłynie na ich rozwój i zainteresowania. Przedstawiamy zbiór najciekawszych książek kulinarnych dla wege dzieci.
To zdecydowanie jedna z naszych ulubionych pozycji z gatunku książek kucharskich dla dzieci. To doskonała pozycja, aby pokazać naszym maluchom, z jak dużą różnorodnością wiąże się kuchnia warzywna. W środku znajdziemy przepisy, które zawierają od lat znane nam warzywa jak marchewka, kapusta czy ziemniaki, ale co ciekawe także te mniej popularne jak karczochy, korzeń taro czy maniok. Jesteśmy w stanie się założyć, że nawet rodzice nie będą znali wszystkich warzyw z książki i dostępnych w niej przepisów.
Obecne czasy sprzyjają kulinarnym eksperymentom, ponieważ coraz częściej w sklepach możemy znaleźć egzotyczne warzywa z dalekich krajów oraz te, które w Polsce dostępne były od dawna, ale z czasem zostały zapomniane jak brukiew czy topinambur.
Książka „Vege. Smaki świata” zabierze nas również w podróż dookoła świata. W środku znajdziemy przepisy afrykańskie, karaibskie, orientalne. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Gwarantujemy poznanie nowych smaków oraz dużo dobrej zabawy.
Kto powiedział, że kuchnia polska nie może być wege? Na pewno znajdzie się kilka takich osób. Na szczęście tutaj z pomocą przychodzi „Leniwy pieróg”. Jest to zdecydowana kontrpozycja do poprzedniej książki. Jeśli tradycyjna kuchnia polska stanowiła ważny element dzieciństwa, to z pewnością będziemy chcieli, aby dziecko poznało kuchnię naszą i naszych rodziców. W książce znajdziemy 46 przepisów, które są łatwe i szybkie do przygotowania, a smakiem pozytywnie zaskoczą największych smakoszy. Dodatkowo przepiękne ilustracje wykonane przez autorkę przepisów zachęcą do wspólnego, rodzinnego gotowania.
„Wege dzieci” to książka, które doskonale sprawdzi się na początku naszej wegańskiej drogi z dziećmi, ale nie tylko. Katarzyna Gubała podeszła do tematu w naukowy sposób i zadbała, by żaden alergik nie czuł się wykluczony. W książce znajdziemy wiele przepisów, które są przyjazne dla dzieci z alergią między innymi na gluten.
„Wege dzieci” pokazują, że rodzic i dziecko mogą współpracować w kuchni; każdy przepis podzielony jest na czynności, które musimy wykonać my, a których może podjąć się nasza pociecha. Książka podzielona jest na rozdziały: podstawy, śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolacja, co jest bardzo komfortowe.
Ta pozycja to nie tylko książka kucharska, lecz prawdziwy przewodnik i kompendium wiedzy. Znajdziemy tu wszystkie informacje, które pomogą nam zarówno w przejściu na dietę wegańską, jak i wiele ciekawostek, których mogliśmy nie być świadomi już jako doświadczeni weganie. Jeśli zaczniemy szukać informacji w internecie, okazuje się, że zewsząd jesteśmy zalewani sprzecznymi informacjami. Łatwo jest się pogubić w tym, co jest wartościową informacją, a co nie.
Książka opiera się na wprowadzeniu całej rodziny w zrównoważony, zbilansowany świat diety roślinnej. W tę podróż zabierze nas uśmiechnięty prażony migdał, którego od razu pokochają dzieci i rodzice. Książka w zabawny i lekki sposób porusza trudne tematy i dylematy, które mogą towarzyszyć nam w świecie jeszcze nie do końca sprzyjającym weganom. Warto podkreślić, że informacje zawarte w „Simple Happy Kitchen” poparte są badaniami klinicznymi.
Każdy rodzic na pewno słyszał to pytanie nie raz: „A jest coś dobrego do zjedzenia?”. Prawdopodobnie wielu z nas na samą myśl jeży się włos na głowie. Przekąski i przysłowiowe „coś dobrego” może stanowić nie lada wyzwanie. Na szczęście tutaj z pomocą przychodzi książka „Vege rozpusta”.
Znajdziemy w niej przepisy na banalne rzeczy do przekąszenia w czasie oglądania serialu czy meczu, ale również bardziej wyrafinowane przysmaki na wieczory tematyczne albo aby pozytywnie zaskoczyć mięsożernych gości. Pierożki momo czy tofu w sosie śliwkowym to tylko niektóre z dań, które zabiorą nas w rozkoszną podróż dookoła świata. Kuchnia i gotowanie powinny sprawiać radość i ta książka nas tego uczy. Definitywnie zaprzecza stereotypowi nudnej, niesmacznej kuchni roślinnej.
Gotowanie bywa wyzwaniem dla każdego z nas. To normalne. Ten zbiór książek doskonale wyposaży was w ogromną ilość pełnowartościowych przepisów, ale również dostarczy rzeczowych i popartych badaniami informacji. To niezwykle ważne, aby nie przestawać się edukować i cały czas zgłębiać informacje. Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi zdrowie dzieci. A zatem noże i widelce w dłonie, bo na następnej stronie którejś z książek czeka nowy przepyszny przepis.
Przeczytaj także:
05.02.2023
Anna Wege
04.02.2023
Anna Wege
02.02.2023
Anna Wege