Data publikacji

30.01.2023

Data publikacji

Anna Wege

Ciasto wege, czyli najlepszy deser dla malucha

Ciasto wege, czyli najlepszy deser dla malucha

Każdy z nas czasami potrzebuje dogodzić sobie czymś dobrym i słodkim. Nie inaczej wygląda sytuacja w przypadku wegan. Niestety, jeśli zapoznamy się z klasycznymi przepisami, okazuje się, że są one przepełnione odzwierzęcymi produktami. 

Większość tradycyjnych ciast zawiera w sobie mleko oraz jajka. Na szczęście są świetne patenty, które pozwalają skutecznie obejść te niewegańskie składniki. Sprawa wygląda jednak trudniej, kiedy ciasto musimy przygotować dla naszych najmłodszych członków rodziny. Warto, aby taki przysmak nie miał w sobie dużych ilości cukru oraz aby mimo wszystko udało się przemycić zdrowe produkty. Poniżej przedstawimy zestawienie najlepszych ciast dla naszych małych pociech.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to doskonałe rozwiązanie dla całej rodziny. Jest banalnie prosty do wykonania i stanowi pożywną przekąskę. Musimy pamiętać, żeby zawsze używać jak najbardziej dojrzałych bananów. Im owoce są dojrzalsze, tym są słodsze i możemy wówczas zredukować ilość cukru do ciasta. Z chlebkiem bananowym wszystko pasuje. Jeśli chcemy uzyskać wersję bardziej deserową, możemy dodać do środka pokruszone kawałki czekolady gorzkiej. Rozwiązaniem bardziej zdrowym będzie dodanie dowolnych orzechów. Świetnie sprawdzą się nasze polskie orzechy włoskie albo bardziej egzotyczne orzechy pekan. 

Ciasto marchewkowe

Idealne ciasto na okres bardziej jesienno-zimowy, kiedy brakuje już typowych polskich owoców sezonowych. Marchewka wbrew pozorom bardzo dobrze komponuje się w słodkim cieście, po cichu dostarczając naszym malcom wartościowe warzywne składniki. Gwarantujemy, że nie zgadną, co jest w środku. Ciasto marchewkowe również możemy przygotować w dwóch wariantach, bardziej zdrowym oraz bardziej słodkim. Do zdrowej wersji pasują rozmaite orzechy, natomiast słodką wersję z powodzeniem udekorujemy lukrem i posypiemy cynamonem lub kakao.

Brownie

Słodka czekoladowa bomba, która gwarantuje ogromną dawkę magnezu. Wystarczy malutki kawałek brownie, by zaspokoić naszą potrzebę na coś słodkiego. Dla lubiących eksperymenty polecamy wypróbować przygotowanie wege brownie z czerwonej fasoli lub batata. Będzie to o wiele zdrowsza alternatywa i zapewniamy, że nie mniej smaczna. Jeśli natomiast przygotujemy za dużo brownie (o ile w ogóle tego ciasta może być „za dużo”), to nie ma się czym martwić. W przeciwieństwie do wielu innych ciast, brownie świetnie nadaje się do mrożenia. Bez wahania można zatem przygotować spory zapas i zamrozić na nagłe i niespodziewane „Chcę coś słodkiego!”.

Tofurnik

To zdecydowanie jedna z ciekawszych pozycji na naszej liście. Ser w serniku z powodzeniem możemy zastąpić przy użyciu tofu, co w rezultacie da nam tofurnik. Przygotujemy go na identyczne sposoby jak klasyczny sernik. Na zimno z dodatkiem agaru, na spodzie z ciasteczek (polecamy Oreo, które w swojej klasycznej wersji są wegańskie), pieczone albo z dodatkiem pysznej owocowej galaretki agarowej. Najważniejsze w przygotowaniu tofurnika jest odpowiednia podstawa z tofu. Klasyczna kostka tofu kompletnie nie przypomina swoją konsystencją twarogu, dlatego musimy go zakwasić. Zblendowanie tofu i dodanie do niego soku z cytryny sprawi, że nasza masa zacznie przypominać prawdziwy twaróg sernikowy. Tofu możemy zacząć wprowadzać do diety naszych dzieci nawet od szóstego miesiąca życia, co czyni tofurnik świetnym deserem dla każdego malucha.

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe możemy przygotować na dwa różne sposoby: albo jak typowe ciasto, albo jako tartę. Być może taki wypiek kojarzycie pod oryginalną nazwą „pumpkin pie”. Pumpkin pie jest tradycyjnym ciastem amerykańskim, najczęściej wypiekanym z okazji Dnia Dziękczynienia. Jest to zdecydowanie najbardziej wymagający wypiek z naszego zestawienia, ale gwarantujemy, że cały wysiłek się opłaci. Uzyskamy nie tylko ciasto o przepysznym smaku, ale również niecodziennym i bardzo efektowym wyglądzie. Dynia jest świetnym warzywem do wkomponowania w diety naszych pociech. Jest zdrowa, pożywna i bardzo bogata w ważne beta-karoteny.

Ciasto z cukinii

Jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasta raczej robi się z dodatkami owoców. Po szybkim namyśle okazuje się jednak, że z większości warzyw można zrobić przepyszne wypieki. Kolejnym takim przykładem na naszej liście jest ciasto z cukinii. Pożywne i smaczne, na bazie warzywa, które możemy wprowadzić do diety już od samego początku rozszerzania jadłospisu malucha. Dlaczego ciasta z warzywami są tak ważne? Przede wszystkim dlatego, że dzieci bardzo często sceptycznie podchodzą do jedzenia wszelkiego rodzaju jarzyn. Przygotowanie ich w sposób deserowy i bardziej przyswajalny (np. na słodko) może przekonać maluchy do spróbowania warzyw także w wersjach obiadowych.

Szarlotka

Czy jest bardziej polskie ciasto niż szarlotka? Wydaje nam się, że nie. W końcu to Polska jest światową królową jabłek. Prawdopodobnie wielu z nas ma sentymentalne wspomnienia z dzieciństwa dotyczące szarlotek. Kiedy babcia piekła je na podwieczorek i wystawiała do wystudzenia na parapet, a zapach roznosił się po całym domu. Na szczęście możemy przenieść wszystkie smaki i aromaty dzieciństwa w wegańskiej wersji tego ciasta. Gwarantujemy wspaniałe wspomnienia również dla naszych dzieci. Do szarlotki najlepiej użyć kwaśnych jabłek, które najlepiej zbalansują słodycz cukru.

Deser do brzuszka i serduszka

Do zjedzenia czegoś słodkiego nikogo długo namawiać nie trzeba. Zwłaszcza naszych małych odkrywców kulinarnego świata. Ciasta i ciasteczka uwielbiają chyba wszyscy, dlatego warto rozważyć przygotowanie ich w nieco zdrowszej wersji. Podane przez nas przykłady smakołyków są m.in. na bazie warzyw, co pozwoli przemycić trochę wartościowych witamin i składników odżywczych naszym dzieciom. Jednocześnie polecamy eksperymentować z ilością dodanego cukru – im mniej, tym zdrowiej. Ostatecznie, jeśli jakieś ciasto zrobimy za mało słodkie, możemy udekorować je pysznym cukrem pudrem.

Przeczytaj także: