WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Pstryczka w nos…chorobie

odporność ja jesień i zimęSzare niebo, skuleni, przygarbieni słotą ludzie i szelest pocieranych rąk o siebie – to niezaprzeczalny dowód, że lato ustępuje miejsca jesieni i zimie. I mimo wielobarwności tych dwóch pór roku, większość z nas nie darzy ich zbytnią sympatią, bo to czas chorób, leków i kataru. Być może powielamy stereotypy, bo wszystko, jak zawsze zależy od nas, przede wszystkim w temacie zdrowia naszego i naszych pociech.

„Jednym z najważniejszych czynników wpływających na odporność jest dieta odpowiednia do wieku dziecka, zawierająca odpowiednie ilości białka, węglowodanów, tłuszczów, ale również składników mineralnych (żelazo, wapń, selen itp.) oraz witamin. W okresie jesienno-zimowym wskazane jest podawanie dziecku większej ilości owoców, surowych warzyw, naturalnych soków” – mówi Alicja Karney, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka.

Zatem dzień zaczynamy od czegoś ciepłego. Idealna na śniadanie jest kasza jaglana z owocami i cynamonem lub płatki owsiane na mleku najlepiej roślinnym z dodatkiem bakalii i drobno mielonych pestek czy orzechów. Natomiast na obiad doskonale nadają się gęste, ciepłe śniadania na zimne dnipożywne zupy jarzynowe wzbogacane roślinami strączkowymi oraz przyprawami o właściwościach rozgrzewających takich jak imbir. A kolacja to ciepła kasza lub pełnoziarnisty makaron z warzywami lub grzanki z konfiturą z dyni czy bogatych w witaminę C mirabelek.
Jesień i zima to też czas na naturalne antybiotyki. „Znajdziemy je w czosnku i cebuli (za sprawą obecnych fitoncydów, które mają działanie zbliżone do antybiotyków) a także w miodach, jeśli tylko nie jesteśmy uczuleni (szczególnie dużo mają miody lipowe, spadziowe a także miód Manuka). Dzieci nie zawsze podchodzą entuzjastycznie do ostrych produktów, ale warto w niewielkich ilościach przemycać je wraz z innymi warzywami jako dodatek do dań głównych. Natomiast miód swoje najlepsze działanie wykazuje jeśli zostanie rozpuszczony w wodzie o temperaturze pokojowej” – mówi Monika Skowron, dietetyk.

odporność ja jesień i zimęSzare niebo, skuleni, przygarbieni słotą ludzie i szelest pocieranych rąk o siebie – to niezaprzeczalny dowód, że lato ustępuje miejsca jesieni i zimie. I mimo wielobarwności tych dwóch pór roku, większość z nas nie darzy ich zbytnią sympatią, bo to czas chorób, leków i kataru. Być może powielamy stereotypy, bo wszystko, jak zawsze zależy od nas, przede wszystkim w temacie zdrowia naszego i naszych pociech.

„Jednym z najważniejszych czynników wpływających na odporność jest dieta odpowiednia do wieku dziecka, zawierająca odpowiednie ilości białka, węglowodanów, tłuszczów, ale również składników mineralnych (żelazo, wapń, selen itp.) oraz witamin. W okresie jesienno-zimowym wskazane jest podawanie dziecku większej ilości owoców, surowych warzyw, naturalnych soków” – mówi Alicja Karney, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka.

Zatem dzień zaczynamy od czegoś ciepłego. Idealna na śniadanie jest kasza jaglana z owocami i cynamonem lub płatki owsiane na mleku najlepiej roślinnym z dodatkiem bakalii i drobno mielonych pestek czy orzechów. Natomiast na obiad doskonale nadają się gęste, ciepłe śniadania na zimne dnipożywne zupy jarzynowe wzbogacane roślinami strączkowymi oraz przyprawami o właściwościach rozgrzewających takich jak imbir. A kolacja to ciepła kasza lub pełnoziarnisty makaron z warzywami lub grzanki z konfiturą z dyni czy bogatych w witaminę C mirabelek.
Jesień i zima to też czas na naturalne antybiotyki. „Znajdziemy je w czosnku i cebuli (za sprawą obecnych fitoncydów, które mają działanie zbliżone do antybiotyków) a także w miodach, jeśli tylko nie jesteśmy uczuleni (szczególnie dużo mają miody lipowe, spadziowe a także miód Manuka). Dzieci nie zawsze podchodzą entuzjastycznie do ostrych produktów, ale warto w niewielkich ilościach przemycać je wraz z innymi warzywami jako dodatek do dań głównych. Natomiast miód swoje najlepsze działanie wykazuje jeśli zostanie rozpuszczony w wodzie o temperaturze pokojowej” – mówi Monika Skowron, dietetyk.

Kuchenne rewolucje

zdrowotne działanie przyprawAby zwiększyć ”zdrowotne” działanie potraw, do wachlarza przypraw należy włączyć te o działaniu rozgrzewającym: imbir, kurkuma, kolendra, majeranek, kminek, a także pieprz zwykły oraz cayenne oraz papryka słodka i ostra, jako przyprawy dla dorosłych. Pieprz doskonale oczyszcza organizm i uśmierza ból, a chili oczyszcza drogi oddechowe, cayenne natomiast działa dezynfekcyjnie. Kurkuma niszczy wirusy, grzyby i bakterie, a kolendra i imbir silnie rozgrzewają.

 

„W okresie wzmożonych infekcji unikajmy spożywania nadmiaru cukru, ponieważ czyni on w naszym organizmie środowisko mocno sprzyjające namnażaniu się bakterii. Zamiast po sklepowe słodycze w postaci batoników, lepiej sięgnijmy po suszone morele, śliwki czy żurawinę i rodzynki, które są zastrzykiem nie tylko witamin ale i energii. W przypadku lakto-wegetarian proponowałabym również wystrzegać się nadmiaru mleka i nabiału, gdyż mają one działanie wychładzające, równocześnie tworząc w organizmie zimny śluz, który jest pożywką dla chorobotwórczych bakterii” – dodaje Skowron.

Jesienno-zimowa dieta

Jesienno-zimowe posiłki przede wszystkim powinny składać się z węglowodanów złożonych, czyli kasz oraz płatków. To wspaniałe źródło energii i bogactwo witamin (szczególnie z grupy B) i minerałów (magnez, cynk, żelazo, chrom, selen, siarka) a także ważnego w naszej diecie błonnika. Grube, nieczyszczone kasze charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu nasz organizm będzie miał stabilny pozom cukru we krwi, czyli zachowamy stabilność hormonalną.

 

kasze na zimne dni„Kasze świetnie nawilżają i ochraniają nasz układ pokarmowy, tym samym zamykają drogę chorobotwórczym bakteriom, które często właśnie przez układ pokarmowy przedostają się dalej. Ze względu na wiek oraz predyspozycje możemy wybierać kasze glutenowe (manna, jęczmienna, kuskus, orkiszowa) oraz bezglutenowe (gryczana, jaglana, kukurydziana).

Najlepszą pod względem rozgrzewającym są płatki owsiane i kasza gryczana. Jeśli mamy problem z częstymi infekcjami, odczuwamy często chłód powinniśmy postawić właśnie na nią. Jeśli nie lubimy charakterystycznego smaku palonej gryki wybierzmy kaszę gryczaną białą czyli niepaloną – mówi Skowron.

Natomiast kasza jaglana, która ostatnio coraz częściej wraca do łask, dzięki kompozycji witamin i minerałów, podnosi odporność organizmu. Jest prawdziwą bombą witaminową, a przy tym wysusza zalegający w organizmie gorący śluz, który jest środowiskiem rozwoju bakterii chorobotwórczych. Oprócz tego zawiera sporo białka i minerałów (fosfor, magnez, potas). Z kolei kasza jęczmienna działa lekko ochładzająco i jest polecana przy gorączce oraz katarze (również alergicznym). Kaszę jęczmienną możemy spotkać w kilku wersjach w zależności od jej grubości (perłowa, łamana). Najzdrowszą z kasz jęczmiennych jest gruby pęczak, ponieważ jest najmniej oczyszczony, a zatem zawiera najwięcej cennych składników odżywczych.

Najmniej wartości odżywczych ma kasza kuskus, powstająca z rozbitych drobniutko ziaren pszenicy. Pamiętajmy by gotować kasze zgodnie z instrukcjami, szczególnie jeśli chodzi o proporcje z wodą; kasza powinna wchłonąć całą wodę i być zwarta, nie rozgotowana – unikniemy w ten sposób utraty cennych witamin i minerałów.

Czas na spacer

Najczęstszą przyczyną przeziębień jest przegrzanie, dlatego zanim wyjdziemy z domu, bez spacer na odpornośćwzględu na pogodę, pamiętajmy o odpowiednim ubraniu dziecka. Niemowlę leżące w wózku najlepiej ubierać w kilka warstw („na tzw. cebulkę”) i gdy zauważymy, że jest mu gorąco można jedną warstwę zdjąć. Natomiast 2-3 latkom zawsze jest ciepło, bo zawsze są w ruchu. Dlatego nie przesadzajmy z ubiorem.

 

„Ważne jest tylko, żeby spacerować z dzieckiem tam, gdzie jest w miarę czyste powietrze, na przykład w parku czy w lesie, a nie po ruchliwej, pełnej spalin ulicy w centrum miasta. W czasie weekendów dobrze jest wyjechać z dzieckiem na dłuższy spacer poza miasto. Oddychanie powietrzem chłodniejszym od temperatury pokojowej dotlenia organizm i stymuluje odporność, a promienie słoneczne są bodźcem do wytwarzania w skórze witaminy D, która również wpływa korzystnie na odporność – mówi A.Karney.

W czasie choroby

chore dzieckoPodczas gorączki tracimy apetyt. Aby nie tracić sił najlepiej przygotowywać lekkie zupy jarzynowe, bogate w witaminy. Jeśli mamy problem z przełykaniem sprawdzą się zupy-kremy. Oprócz zup podajemy drobne kasze i kaszki w towarzystwie warzyw i owoców, owocowe kisiele (najlepiej jeśli robimy je sami z odrobiny skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej z musem owocowym), domowe soki warzywne i owocowe, pamiętając, że podczas gorączki musimy dużo pić. Soki nie tylko zapewnią nam nawodnienie, ale też będą sycącą alternatywą na braki apetytu. O płynach pamiętajmy też w czasie kataru. Odpowiednie nawodnienie organizmu przyczynia się do rozrzedzenia wydzieliny nosa, dzięki czemu łatwiej i szybciej pozbędziemy się kataru i oczyścimy organizm z wirusów. Poza sokami, doskonale sprawdzają się w chorobie herbatki owocowe szczególnie te bogate w witaminę C a także zioła takie jak tymianek, podbiał, lipa, szałwia – nie tylko rozgrzewają, ale mają też działanie łagodzące ból i odkażające. Można je pić, płukać naparami gardło czy zaopatrzyć się w ziołowe tabletki do ssania. Niezastąpiony będzie też sok z malin, czarnego bzu czy domowy syrop z mniszka lekarskiego oraz syrop z czosnku lub cebuli.

 

Podczas stosowania antybiotyków szczególnie wzbogacamy dietę o produkty fermentowane bogate w żywe kultury bakterii. Uważajmy jednak by nie podawać bezpośrednio po antybiotyku produktów mlecznych, gdyż wówczas pH przewodu pokarmowego robi się zasadowe a antybiotyk zdecydowanie gorzej się wchłania a czasem zostaje całkowicie zneutralizowany.

Witaminy i minerały na odporność

Witamina C to witamina zdrowia i odporności, najskuteczniejsza w walce z chorobami.pigwa jako źródło witaminy CWzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie, poprawia również wchłanianie żelaza. Najwięcej jest jej w natce pietruszki, papryce, cebuli, porzeczkach, brukselce, pomidorach, kapuście, kalarepie, rzepie, cytrusach, kiwi, jabłkach, śliwkach (szczególnie mirabelkach), wiśniach, agreście, melonach oraz owocach jagodowych i kiszonkach.
Doskonałym polskim owocem bogatym w witaminę C, i znów mocno zapomnianym, jest pigwa. Jej owoce nadają się do sporządzania soków. Jeśli przygotujemy go z dodatkiem imbiru świetnie sprawdzi się jako rozgrzewająca witaminowa mikstura na przeziębienie czy przemarznięcie.
Niezwykle zasobne w witaminę C są również owoce dzikiej róży. Zawierają jej 20-30 razy więcej niż cytryna. Warto zrobić z nich aromatyczną konfiturę czy sok, który będzie dodatkiem do herbaty. Zaś z suszonych owoców można przygotować leczniczą herbatkę o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych.

 


Witamina E
odgrywa ważną rolę w utrzymaniu naszej odporności – ma działanie przeciwzapalne, zwiększa siły obronne naszego organizmu, zapobiegając zakażeniom i podobnie jak cynk i selen, wspomaga wytwarzanie przeciwciał gdy zajdzie taka potrzeba. Jej źródłem są przede wszystkim rośliny oleiste oraz same oleje np. rzepakowy, orzechy, kiełki pszenicy i kukurydzy, sałat, zielony groszek, fasoli, natka pietruszki, brukselka czy szpinak.


por na wzmocnienieWitaminy z grupy B
– odgrywają ważną rolę w tworzeniu się krwinek czerwonych, dzięki czemu zapobiegają anemii i wspomagają układ odpornościowy. Kiedy brakuje witamin z grupy B jesteśmy bardziej podatni na infekcje, mamy mniej energii a w kącikach ust robią nam się tzw. zajady; jesteśmy tez bardziej nerwowi. Wspomnianym już wcześniej bogatym źródłem tych witamin są nieczyszczone produkty zbożowe a także zielone warzywa (pory, brokuły, sałata, zielony groszek, kapusta, kalarepa, brukselka, soja, drożdże, szpinak a także nieczyszczony ryż) oraz owoce cytrusowe. Witaminę B12 z kolei znajdziemy w produktach nabiałowych, jajach oraz drożdżach a także produktach wzbogacanych nią np. w mleku sojowym.


Witamina A oraz beta-karoten
– niezastąpione w funkcji wzmacniania organizmu. Mają silne działanie antywirusowe, zwiększają odporność organizmu na infekcje układu oddechowego. Pozytywnie wpływają na stan błon śluzowych nosa i gardła. Źródłem są warzywa i owocowe w kolorze żółtym, pomarańczowym, czerwonym oraz zielonym – marchew, papryka, dynia, gruszki, kabaczek, sałata, pomidory


Witamina K
działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo! Dodatkową zaletą jest to, że wiąże wapń z tkanką kostną. Doskonałym źródłem są brokuły, jarmuż a także kalarepa.


Kolejnym ważnym składnikiem jest żelazo, które wchodzi w skład hemoglobiny. Jeśli jest brokuły to źródło żelazago zbyt mało krwinki czerwone są słabe, zostaje wówczas zaburzone rozprowadzanie składników odżywczych wraz z witaminami do każdej komórki naszego ciała. Bogatym źródłem żelaza są brokuły, natka pietruszki, buraki suszone owoce, kasze, fasola a także jaja. Ważna uwaga: żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C, dlatego warto tak komponować posiłki by oba składniki znalazły się w naszym menu równocześnie.


Aby nasz organizm prawidłowo reagował na zagrożenie infekcjami potrzeba cynku. Znajdziemy go w orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika a także w warzywach, owocach, mleku i jajach. Drugim pierwiastkiem niezbędnym w produkcji przeciwciał jest selen, który znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych (płatki, pieczywo, kasze) a także we wspomnianych już wcześniej cebuli i czosnku. Warto tu zwrócić uwagę, że do prawidłowego przyswajania obydwa pierwiastki potrzebują się nawzajem. Dlatego konieczne jest łączenie produktów np. pieczywo pełnoziarniste z pestkami dyni i słonecznika, kasza z sosem orzechowym, sałatka owocowa z migdałami itp.

Bogate w minerały wzmacniające odporność są również nasiona, pestki i orzechy. Dzięki zawartym substancjom oleistym pomogą nam odpowiednio ochronić organizm przed wychłodzeniem. Ponadto zawierają cenne kwasy omega-3, które wspomagają wytwarzanie przeciwciał oraz wzmacniają błony śluzowe nosa, gardła i oskrzeli.


Probiotyki
– dobroczynne bakterie, które w jelitach toczą walkę z zarazkami. Wspomagają odporność i nie pozwalają bakteriom namnażać się. Są polecane nie tylko w czasie choroby czy rekonwalescencji ale także w profilaktyce chorób. „W przypadku lakto-wegetarian nie ma większego problemu z dostarczaniem ich do organizmu dzięki spożywaniu jogurtów zawierających żywe kultury tych dobroczynnych bakterii. W przypadku wegan sprawa staje się bardziej skomplikowana ale nie pozostaje bez rozwiązania. Dobrym wyjściem jest zaopatrzenie się w „grzybka kefirowego” (zwanego potocznie grzybkiem tybetańskim) dzięki, któremu możemy sami przygotować sobie napój o tych samych właściwościach co zwykły kefir ale na bazie np. mleka sojowego – mówi Skowron.
zupa miso na jesień i zimę Innym rozwiązaniem jest przygotowywanie sobie w okresie jesienno-zimowym zupy miso. Pastę miso (w kilku rodzajach) możemy zakupić w eko-sklepach. Jako produkt fermentowany jest ona bogata kultury bakteryjne, aby jednak nie straciły swojej właściwości dobrze jest je dodawać na samym końcu do potrawy lekko już przestudzonej, pamiętając, że wysoka temperatura niszczy dobroczynne bakterie. Pewne ilości probiotyków w postaci kwasu mlekowego zawierają również kiszonki – ogórki, kapusta. Nie kupujmy jednak nigdy tych, które są pakowane w szczelnie zamknięte woreczki foliowe gdyż bakterie w nich zostały „zabite” i straciły swoje właściwości. Flora bakteryjna stale się mnoży, gdyby zapakować ją żywą w szczelne opakowania niechybnie zostałyby one rozerwane. Polecam przygotowywanie samemu wszelkich kiszonek, mamy wówczas pewność, że mają zachowaną swoją wartość odżywczą.

Prebiotyki są z kolei pożywką dla dobrych bakterii. Znajdziemy je w niektórych warzywach i owocach np. bananach, porach czy cebuli.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?