WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

zielone minipizze

 

zielone minipizze. Kuchnia wegańska. Przepis na danie dla dziecka od roku wzwyż życia.

od roku wzwyż

wegańska

jajek, mleka, miodu

40 minut min.

Trudność - trudnosc2
trudnosc2

Ilość porcji - 4
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Ocena 4.43 (7 Głosów)

zielone minipizze przygotujesz w

Ciasto na pizzę robię zawsze na oko. Do miski, w której będę wyrabiać ciasto, kruszę świeże drożdże (około 1/6 opakowania), dodaję łyżkę oliwy, łyżkę mąki, szczyptę cukru, szczyptę soli, 1/4 szklanki ciepłej wody. mieszam do momentu rozpuszczenia drożdży. odstawiam w ciepłe miejsca, aż drożdże zaczną "pracować". na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję czosnek, szpinak (może być mrożony) i pokrojoną w kostkę cukinię. doprawiam i duszę kilkanaście minut. potem miksuję na gładką masę. do drożdży dodaję mniej więcej pół szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki razowej, zagniatam. ciasto powinno być elastyczne, powinno odchodzić od ręki. Jeśli jest za rzadkie dosypuję mąkę, jeśli za twarde dodaję wodę. wyrobione ciasto zostawiam pod ściereczką do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. dzielę ciasto na 4 części, formuję z nich placki, kładę na blaszce, na to nakładam zielone nadzienie i piekę w nagrzanym piekarniku (250 stopni) do zarumienienia (jakieś 10-15 minut). oczywiście można na wierzch ułożyć różne inne składniki oraz eksperymentować z proporcjami mąki zwykłej i razowej. smacznego!

 

 


Ciasto na pizzę robię zawsze na oko. Do miski, w której będę wyrabiać ciasto, kruszę świeże drożdże (około 1/6 opakowania), dodaję łyżkę oliwy, łyżkę mąki, szczyptę cukru, szczyptę soli, 1/4 szklanki ciepłej wody. mieszam do momentu rozpuszczenia drożdży. odstawiam w ciepłe miejsca, aż drożdże zaczną "pracować". na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję czosnek, szpinak (może być mrożony) i pokrojoną w kostkę cukinię. doprawiam i duszę kilkanaście minut. potem miksuję na gładką masę. do drożdży dodaję mniej więcej pół szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki razowej, zagniatam. ciasto powinno być elastyczne, powinno odchodzić od ręki. Jeśli jest za rzadkie dosypuję mąkę, jeśli za twarde dodaję wodę. wyrobione ciasto zostawiam pod ściereczką do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. dzielę ciasto na 4 części, formuję z nich placki, kładę na blaszce, na to nakładam zielone nadzienie i piekę w nagrzanym piekarniku (250 stopni) do zarumienienia (jakieś 10-15 minut). oczywiście można na wierzch ułożyć różne inne składniki oraz eksperymentować z proporcjami mąki zwykłej i razowej. smacznego!


zielone minipizze. Przepis wegetariański dla dziecka od roku wzwyż życia.

mąka pszenna
mąka żytnia razowa
drożdże
sól
pieprz
oliwa z oliwek
czosnek
cukinia
szpinak
szczypta cukru


oczywiście najbardziej smakuje jedzona rękami :)

Przepisy wegetariańskie

 

 







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?