WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe

wegetarianizm i weganizmOrganizm małego dziecka jest bardzo wyjątkowy. Z jednej strony potrzebuje całego zestawu składników odżywczych i witamin, z drugiej jednak strony do około 3 roku życia kształtuje się układ pokarmowy. Zatem dieta dziecka, bez względu na rodzaj, powinna być zawsze starannie opracowywana.

W ogólnych zaleceniach dietetycznych kładzie się duży nacisk na karmienie piersią przynajmniej dopóki dziecko nie ukończy 6 miesiąca życia. I jest to jak najbardziej naturalne zjawisko. Dzięki temu dziecko nie tylko dostaje odpowiednio skomponowany pokarm, ale też może zaznawać bliskiego kontaktu z matką, dzięki czemu rozwija się szczególna więź między nimi. O ile sprawa karmienia piersią wydaje się być prosta, to problemy zaczynają się w momencie, gdy nadchodzi etap rozszerzania diety. Jak to zrobić by wszystko przebiegało sprawnie? Oczywiście jest wiele osób preferujących gotowe słoiczkowi dania, co jest bardzo wygodne. Ale prawda jest taka, że to, co robimy samodzielnie jest nie tylko w pełni przez nas kontrolowane, ale też charakteryzuje się szczególną dawką energetyczną. Wszak każda mama chciałaby z każdym kęsem pożywienia przekazać jak najwięcej swojego uczucia, oddania i miłości.

Oczywiście, jeśli tylko możemy nadal karmimy dziecko piersią. Ponadto możemy odciągać własne mleko do sporządzania np. kaszek.

Schemat żywienia dziecka na diecie wegetariańskiej i wegańskiej:
Każdy nowy produkt wprowadzamy do diety dziecka osobno i z kilkudniowym odstępem by sprawdzić reakcję i dać czas dziecku na przyzwyczajenie się do nowego smaku.

Nowy produkt podajemy w ilości 2-5 łyżeczek (ilość zwiększamy stopniowo).

Potraw nie solimy i nie słodzimy – dzieci praktycznie nie znają tych smaków. Ponadto sól ma szkodliwe działanie na nerki. Smak potraw możemy poprawiać ziołami – koperek, pietruszka zielona, bazylia , tymianek oraz cynamon, z czasem wprowadzamy nowe zioła.

wegetarianizm i weganizmOrganizm małego dziecka jest bardzo wyjątkowy. Z jednej strony potrzebuje całego zestawu składników odżywczych i witamin, z drugiej jednak strony do około 3 roku życia kształtuje się układ pokarmowy. Zatem dieta dziecka, bez względu na rodzaj, powinna być zawsze starannie opracowywana.

W ogólnych zaleceniach dietetycznych kładzie się duży nacisk na karmienie piersią przynajmniej dopóki dziecko nie ukończy 6 miesiąca życia. I jest to jak najbardziej naturalne zjawisko. Dzięki temu dziecko nie tylko dostaje odpowiednio skomponowany pokarm, ale też może zaznawać bliskiego kontaktu z matką, dzięki czemu rozwija się szczególna więź między nimi. O ile sprawa karmienia piersią wydaje się być prosta, to problemy zaczynają się w momencie, gdy nadchodzi etap rozszerzania diety. Jak to zrobić by wszystko przebiegało sprawnie? Oczywiście jest wiele osób preferujących gotowe słoiczkowi dania, co jest bardzo wygodne. Ale prawda jest taka, że to, co robimy samodzielnie jest nie tylko w pełni przez nas kontrolowane, ale też charakteryzuje się szczególną dawką energetyczną. Wszak każda mama chciałaby z każdym kęsem pożywienia przekazać jak najwięcej swojego uczucia, oddania i miłości.

Oczywiście, jeśli tylko możemy nadal karmimy dziecko piersią. Ponadto możemy odciągać własne mleko do sporządzania np. kaszek.

Schemat żywienia dziecka na diecie wegetariańskiej i wegańskiej:
Każdy nowy produkt wprowadzamy do diety dziecka osobno i z kilkudniowym odstępem by sprawdzić reakcję i dać czas dziecku na przyzwyczajenie się do nowego smaku.

Nowy produkt podajemy w ilości 2-5 łyżeczek (ilość zwiększamy stopniowo).

Potraw nie solimy i nie słodzimy – dzieci praktycznie nie znają tych smaków. Ponadto sól ma szkodliwe działanie na nerki. Smak potraw możemy poprawiać ziołami – koperek, pietruszka zielona, bazylia , tymianek oraz cynamon, z czasem wprowadzamy nowe zioła.

Po 4. miesiącu

Jako pierwsze wprowadzamy kaszki bezglutenowe zagęszczające mleko – ryżowa, kukurydziana (kaszka lub kleik, lub rozgotowany na kleik ryż bądź kaszka, które możemy po przyrządzeniu zmiksować na gładką masę);

- Owoce: jabłka, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny, winogrona, owoce dzikiej róży, brzoskwinie, jabłko w diecie dzieckabanany – oprócz bananów owoce podajemy w postaci ugotowanej, zmiksowane, bez skórek i pestek (przecieramy przez sito);

-Warzywa: marchew, ziemniaki, dynia, kalarepka, seler (jeśli nie występuje reakcja alergiczna), szpinak, pietruszka, por, cukinia – w postaci przetartych zupek;

- Produkty zbożowe: ryż biały, kaszki i kleiki ryżowe oraz kaszki i kleiki kukurydziane.

Jeśli karmisz naturalnie czyli piersią po 4 miesiącu życia należy zacząć tzw ekspozycję na gluten (poniżej jak to się robi).

Jeśli karmienie przebiega przy zastosowaniu mleka modyfikowanego (lub przy zastosowaniu receptur zastępczego mleka wegańskiego – najlepsze jest tu mleko ryżowe) produkty zawierające gluten podajemy po ukończeniu 5 miesiąca życia. „Ekspozycja na gluten” – jest to swoiste przygotowanie układu pokarmowego do trawienia glutenu. Ekspozycję przeprowadzamy w następujący sposób: codziennie do jednego z posiłków podajemy 2-3 g /100g posiłku kaszki manny (ugotowanej) np. czubata łyżeczka na 200 ml mleka modyfikowanego, lub do innego posiłku.

Okres ekspozycji na gluten powinien trwać pełne 2 miesiące. Dopiero po tym okresie, jeśli nie stwierdzamy w trakcie ekspozycji żadnych dolegliwości u dziecka, możemy zwiększyć dawkę kaszki glutenowej wg potrzeb. Objawy niepokojące to wysypka, biegunka, ogólne osłabienie aktywności psycho-ruchowej dziecka.

Kaszki glutenowe:
- kasza manna
- kaszki pszenno-ryżowe
- kasza jęczmienna.

Okres ekspozycji umożliwi wykształcenie odporności na gluten i zapobiegnie wystąpieniu w przyszłości choroby trzewnej (celiakii).

Po 5. miesiącu

Dzieci karmione mlekiem modyfikowanym mogą poznawać łagodnych soków.

U dzieci karmionych piersią soki wprowadzamy po 6 miesiącu.

Nowe produkty:
- Owoce: śliwki, nektarynki

- Warzywa: brokuły, kalafior, kabaczek, zielony groszek, fasolka szparagowa, kukurydza, cukinia, patison – w przypadku warzyw strączkowych obserwujemy czy nie występują kolki i wzdęcia.

Po przyzwyczajeniu do nowych smaków możemy komponować pierwsze posiłki:
- zupa-krem ze świeżych warzyw
- marchewkowa z ryżem
- ziemniaczki ze szpinakiem
- ryż ze szpinakiem i marchewką
- zupy jarzynowe
- ziemniaczki z kalafiorem
- ryż z warzywami

Po 6. miesiącu

Mleko modyfikowane początkowe zastępujemy mlekiem następnym przeznaczonym dla dzieci, które ukończyły 6 miesiąc życia.

W przypadku karmienia naturalnego staramy się utrzymywać przynajmniej 3-4 karmienia w ciągu doby.

- Owoce: gruszki, żurawiny, morele

- Warzywa: pomidory (obserwujemy czy nie występuje reakcja alergiczna) – podajemy w postaci gotowanej, bez skórki po uprzednim spażeniu, brukselka, soczewica czerwona;

Produkty zbożowe
: kasza jaglana.

- Inne produkty: żółtko jaja (ugotowane i rozgniecione), jeśli nie stwierdzono alergii oraz jeśli decydujemy się na opcję wegetariańską.

Mleko modyfikowane podajemy w 3 większych porcjach (rano i wieczorem może być w połączeniu z kaszką lub kleikiem).

Zwiększamy ekspozycję glutenu do 6 g /100g produktu.

Oprócz 3 posiłków mlecznych podajemy jeden w postaci obiadu z warzywami oraz jeden w postaci deseru z owocami.

Potrawy:
- rosołek warzywny z ryżem lub kaszą kukurydzianą

Możemy zacząć podawać dziecku chrupaczki ryżowe, biszkopty, pierwsze jogurciki ( produkty przeznaczone dla małych dzieci )

Nie podajemy produktów przeznaczonych dla starszych dzieci czy dla dorosłych ze względu na występowanie barwników sztucznych, konserwantów oraz dużej ilości cukru.

Po 9. miesiącu

W przypadku wegna wprowadzamy różnorodne mleka roślinne, które możemy zrobić sami np. mleko owsiane, kokosowe, ze słonecznika, z kaszy jaglanej.

- Owoce: cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny), ananasy, truskawki – jeśli nie uczulają. Oprócz tego możemy zacząć podawać rodzynki, daktyle, suszone morele – namoczone a najlepiej obgotowane i zmiksowane. Są one dobrym dodatkiem słodzącym deserki czy musy owocowe.

- Warzywa: kapusta, por, jarmuż, cebula, bakłażan.

- Produkty zbożowe: po zakończeniu pełnej ekspozycja na gluten , jeśli nie wystąpiły niepożądane reakcje można dodawać normalnie produkty glutenowe: kasza jęczmienna, gryczana nie palona, białe pieczywo, kaszki pszenne, kleiki pszenne, płatki owsiane, drobne makarony oraz amarantus, quinoa.

- Do pogryzania: chrupaczki, ciasteczka, biszkopty

- Ziarna: słonecznik, sezam, pestki dyni – namoczone i zmiksowane jako dodatek do potraw.

Przykładowe dania: pomidorowa z makaronem, kasza z warzywami, krupniki, barszcz ukraiński, zupa jarzynowa z lanymi kluseczkami.

Po 12. miesiącu

- Owoce: kiwi, arbuz, czereśnie, wiśnie, awokado, figi.

cykoria w diecie dziecka- Warzywa: rzodkiewka, ogórek świeży i kiszony, kapusta kiszona, grube fasole, papryka słodka, sałata, szparagi, bób, cieciorka, soczewice zielona i brązowa, cykoria, rzepa, soja.

- Kiełki;

- Produkty zbożowe: kasza gryczana palona, grubsze makarony, makarony razowe, pieczywo razowe (pszenne, żytnie itp.)

- Mleko sojowe, tofu, seitan, tempeh.

- Jogurty, twarożki , kefiry – w przypadku wegetarian, oraz całe jaja.

- orzechy oraz inne pestkowce (obserwując czy nie uczulają)

- miód, syrop klonowy, syrop z agawy itp.

Po ukończeniu 12 roku życia można powoli i stopniowo wprowadzać dania, jakie sami jemy z uwzględnieniem by nie zawierały one nadmiaru soli czy pikantnych przypraw, oraz substancji konserwujących. Nie podajemy bezwzględnie grzybów (z wyjątkiem pieczarek) – te bezpiecznie możemy podawać dopiero po ukończeniu 12 roku życia dziecka.

Należy pamiętać, że do ukończenia 3 roku jadłospis dziecka powinien być szczególnie staranny. Nie należy dzieci przekarmiać ani doprowadzać do stanów niedoboru składników odżywczych, może się w obu przypadkach odbić niekorzystnie na zdrowiu i rozwoju dziecka.

Wszystkie mleka, jogurty, ciasteczka, deserki powinny być z przeznaczeniem typowo dla dzieci. Produkty wysokoprzetworzone jak kotlety sojowe, parówki sojowe czy wędliny, pasztety możemy bezpiecznie podawać dopiero po ukończeniu 3 roku życia, zwracając szczególną uwagę na ich skład i nie przekraczając odpowiednich ilości.

Co do picia

- od ukończenia 3 miesiąca życia można podawać słabą herbatkę roiboos – zawiera dużo witaminy C oraz mangan i wapń (pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie małego człowieka!). Dobrze sprawdza się również w przypadku problemów z kolkami.

- herbatka z kopru włoskiego, herbaty z suszonych owoców, np. aronii, tarniny, głogu, dzikiej róży, jagód, jarzębiny, porzeczek, malin, skórek jabłka itp. Bez obawy możemy je poić naparem z hibiskusa, lipy, mięty, rumianku. Niektóre mieszanki herbat ziołowych czy owocowych są dosładzane korzeniem lukrecji - to też dzieciom nie szkodzi.

- w upalne dni dobra woda mineralna,
- w przypadku infekcji napar rumianku,
- po ukończeniu 12 miesiąca – herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne najlepiej robione w domu,
- po ukończeniu 3 roku życia – kawa zbożowa dla dzieci.
- Herbatki z ziół aptecznych podawajmy z umiarem, pamiętając o ich właściwościach leczniczych, np.: pokrzywa działa moczopędnie i krwiotwórczo, koper włoski ma działanie wiatropędne, podbiał pomaga przy suchym kaszlu, kwiat bzu czarnego działa napotnie i przeciwgorączkowo.

Dla dzieci do 7 roku życia nie nadają się:
- napoje gazowane, zwłaszcza te zawierające sztuczne barwniki, koloranty,substancje smakowe, kofeinę czy konserwanty;
- herbata czarna, Pu-erh, biała, yerba mate; bardzo słabą zieloną możemy podać od czasu do czasu dzieciom w wieku przedszkolnym.

Zalecane dzienne normy

Zalecane dzienne normy spożycia energii i wybranych składników pokarmowych dla dzieci w wieku 1-3 lat:

 

Wiek w latach

Wzrost w cm średnio

Waga ciała w kg

Kalorie na kg wagi ciała

Kalorie ogółem

Białko ogółem g

Tłuszcze ogółem g

Węglowodany ogółem g

1

76

10-11

100

1000

33

32

137

2

85

12-13

90

1100

36

35

151

3

94

14-15

80

1200

39

38

165

 

Wiek Wapń
mg
Fosfor
mg

Jod mg

Żelazo
mg
Magnez
mg
Wit A
j.m
Wit D
j.m
Wit E
mg
Wit C
mg
Kwas Foliowy
mg
1 1000 1000 60 10 100 2000 800 10 50 0,10
2 1000 1000 60 10 150 2000 500 10 50 0,15
3 1000 1000 60   10 150 2000 500 10 50 0,20

 

Wiek Ekwiwalent
niacyny mg
Ryboflawina
mg
Pirydoksyna
mg
Tiamina
mg
Wit B12
mg
1 8 0,8 0,7 0,6 2,0
2 8 0,8 0,9 0,7 2,5
3 8 0,8 1 0,8 2,5



Uwagi do tabeli:

Część zapotrzebowania na wit. A pokrywa się beta-karotenem przyjmując, że należy go podać w dawce 6-krotnie większej, gdyż z 1 µg beta-karotenu zawartego w pożywieniu ustrój uzyskuje 0,167 µg retinolu.

Wit. D3 należy podawać w okresie jesienno-zimowym, dostosowując dawki do indywidualnych potrzeb dziecka.

Ekwiwalent niacyny obejmuje w pożywieniu: kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego; 60 mg tryptofanu = 1 mg niacyny.

Tabela opracowana przez Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka.


porady dietetyka dziecięcego
Monika Skowron,
dietetyk dyplomowany. Wegetarianka od ponad 16 lat, od prawie roku weganka. Prywatnie mama 2-letniego weganina. Zafascynowana kulturą Dalekiego Wschodu. Propagatorka zdrowego i aktywnego stylu życia.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?