WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Fasola 10+

Fasola jest niezwykle odżywczym produktem. Wśród witamin, które się w niej znajdują, należy wymienić witaminy z grupy B (B1, B2 i B6) oraz witaminę C (niewielka ilość). Fasola zawiera także spore ilości składników mineralnych, między innymi sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, fluoru, chloru, a także kwas nikotynowy. Niektóre odmiany są bogate również w kwas foliowy (mung, pinto, czarne oczko) oraz w selen, siarkę i cynk (czerwona, nerkowa, czarna).

Fasola ma w swoim składzie lekkostrawną skrobię.

 

Fasolę gotujemy bez przykrycia (ubytek wody uzupełniamy wrzątkiem), żeby ulotniły się szkodliwe związki chemiczne. Mrożonki z fasolą wrzuca się do wrzątku i gotuje krócej. Z fasoli można przyrządzić bardzo smaczne dania na ciepło i na zimno.

Ważne!!!
Fasola należy do roślin strączkowych o dużej zawartości białka, którą porównuje się z zawartością w mięsie.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?