WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Owoce

Figa 8+

Świeże figi zawierają od 12 do 25% glukozy i fruktozy, witaminy C i z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają m.in.: potas, wapń, magnez i fosfor.

Suszone figi powinny zawierać nie więcej niż 23% wody, to zapewnia im odpowiednią trwałość, nawet przez okres 2 lat. Suszone figi dzięki zawartości glukozy i fruktozy dostarczają około 290kcal w 100g.

Figa jest najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych, gdyż 100g tego owocu dostarczą tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka. Figi charakteryzują się najwyższą wśród suszonych owoców zawartością błonnika pokarmowego.

Jako że figi mają bardzo delikatną skórkę, musimy udając się na zakupy pamiętać, by wybierać wyłącznie nieuszkodzone owoce. Najlepsze z nich – te najbardziej dojrzałe i aromatyczne – są miękkie w dotyku. Figi to owoce wyjątkowo nietrwałe, dlatego należy je spożyć jak najszybciej.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?