WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Przyprawy

Miód 12+

O zaletach miodu wiedziano już w paleolicie, z tej to epoki geologicznej pochodzi malowidło naścienne – „Kobieta wybierająca miód dzikim pszczołom” odkryte w 1919 roku w jaskini Arańa, niedaleko Walencji w Hiszpanii.

Grecki lekarz Hipokrates słodził nim gorzkie napary ziołowe, a jego uczniowie opracowywali lecznicze receptury z jego udziałem.

Starożytni, nie umiejąc wytłumaczyć pochodzenia miodu, czcili pszczoły, natomiast sam miód uważali za pokarm bogów.

W starożytności miód wykorzystywano do konserwowania żywności, jako składnik potraw oraz trunków, jak również jako substancję leczniczą.

Miód był spożywany podczas obrzędów rytualnych w kulturze Majów, Grecy i Rzymianie wypiekali z jego udziałem ciastka miodowe dla uczczenia bogów, zwycięzców zawodów lub gości weselnych, a sam miód pito ku czci zmarłych. W II wieku n.e. wśród chrześcijan rozwinęła się tradycja obdarowywania chrzczonych mlekiem i miodem.

W średniowieczu miód był ceniony m.in. jako artykuł obrotu handlowego i środek płatniczy. Hodowla pszczół stanowiła odrębne rzemiosło, a zbieraczom miodu zrzeszonym w cechu przysługiwały specjalne przywileje.

W XII wieku zaczęto importować do Europy cukier, który niestety stał się konkurencją dla miodu, aż w końcu u schyłku XVI wieku został niemal całkowicie wyparty z rynku.

Miód działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo w stosunku do wielu drobnoustrojów chorobotwórczych dla człowieka. Jest to jedna z cenniejszych jego cech żywieniowych i prozdrowotnych. Miody najsilniej działają na bakterie gronkowca i paciorkowca. Poza tym miód wpływa hamująco na wzrost laseczek wąglika, prątków gruźlicy i rzęsistka pochwowego.

Właściwości antybiotyczne miód zawdzięcza wysokiemu ciśnieniu osmotycznemu, będące wynikiem dużego stężenia cukrów, a także niskie pH środowiska.

Substancją chemiczną odpowiedzialną za antybiotyczne działanie miodu jest nadtlenek wodoru, który już w ilościach 3-10ug/ml zniszczy wszystkie chorobotwórcze bakterie, grzybów, wirusów i pierwotniaków.

Miód dobrze działa również na wątrobę oraz drogi żółciowe i nerki, zwłaszcza duża zawartość glukozy przyczynia się do odżywienia komórek wątrobowych i bierze udział w procesach odtruwania organizmu.

Miód może być stosowany do przyspieszania gojenia ran i oparzeń. Przejawia właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i odnawiające, prowadząc do szybkiego ziarninowania i naskórkowania rany. Ponadto przyczynia się do szybkiego oczyszczenia rany z produktów przemiany materii i elementów martwiczych. Dobre wyniki obserwuje się w leczeniu ropiejących ran i oparzeń, co przyczynia się do niepowstawania blizn i pęcherzy pooparzeniowych. Miód wykazuje również działanie antypróchnicze.

Wartość kaloryczna kilograma miodu waha się w granicach 3200 - 3300 kcal. Miód jest łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Część cukrów prostych zostaje od razu wchłonięta do krwi. Jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych: glukozy i fruktozy, miód jest często stosowanym lekiem w chorobach serca. Pomaga również w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, wątroby, chorób oczu.

Nie należy podawać miodu niemowlęta poniżej pierwszego roku życia. Spożycie występującej naturalnie np. w miodzie bakterii Clostridium botulinum wytwarzającej w organizmie jad kiełbasiany może w bardzo rzadkich przypadkach spowodować u niemowląt poniżej pierwszego roku życia ciężką chorobę zwaną botulizmem dziecięcym. W tym przypadku choroba rozwija się nie na skutek działania toksyny botulinowej, ale z powodu namnażania się bakterii w ustroju.

Dzieci w wieku 1-4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie; dzieci w wieku 5-12 lat powinny spożywać 15-40 g miodu dziennie.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?