Kategoria: Witaminy Opublikowano
Witamina A potrzebna jest do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, czyli dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Poza tym witamina A ma wpływ na utrzymanie w dobrym stanie wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc.
Wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. W okresie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego rozstawienia uzębienia. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby, uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych.
Witamina A występuje w:
Prowitamina A, zwana też beta-karotenem znajduje się głównie w produktach roślinnych:
marchew |
pietruszka |
pomidory |
dynia |
brukselka |
fasolka szparagowa |
zielony groszek |
jarmuż |
szczypior |
szpinak |
koper |
boćwina |
nać pietruszki |
sałata |
morele |
wiśnie |
melon |
śliwki |
pomarańcze |
|
Skutki niedoboru witaminy A: