Kategoria: Witaminy Opublikowano
Witamina K jest koenzymem syntezy protombiny w wątrobie czyli białka osocza krwi, które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Witamina K uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych, zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom, jest czynnikiem zmniejszającym nadmierne, obfite krwawienia miesiączkowe. Uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej, wpływa na przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych. Witamina K posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze, wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Źródła witaminy K:
brokuły |
marchew |
rzepa |
ziemniaki |
szpinak |
sałata |
kapusta |
kalarepa |
pomidor |
kalafior |
truskawki |
awokado |
brzoskwinie |
orzechy włoskie |
jaja |
ser |
rzeżucha |
ogórek |
cukinia |
fasola zielona |
jarmuż |
|
Niedobór witaminy K:
Nadmiar witaminy K: