Login  Login  

 Login  Login    Zamknij  Zamknij  
--- ---

Porady dietetyka

Tauryna - co to takiego?

bieg spalaTauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas ten występuje w wątrobie, siatkówce oka, krwi, mleku, nadnerczach, jelicie cienkim i płucach.

Tauryna uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych, m.in. w 25% odpowiada za pracę wątroby, w 50% za pracę nerek, w 53% mięśni i w 19% za pracę mózgu. Niezbędna jest także dla prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, siatkówki oka, zachowania prawidłowych funkcji układu rozrodczego i odpornościowego. Ponadto,  jej biologiczną rolą są procesy związane z kwasami żółciowymi, regulacją ciśnienia osmotycznego w organizmie i innymi, o których nie będę wspominać aby nie utrudniać przejrzystości tekstu, bo i tak jest dość trudny.

bieg spalaTauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas ten występuje w wątrobie, siatkówce oka, krwi, mleku, nadnerczach, jelicie cienkim i płucach.

Tauryna uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych, m.in. w 25% odpowiada za pracę wątroby, w 50% za pracę nerek, w 53% mięśni i w 19% za pracę mózgu. Niezbędna jest także dla prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, siatkówki oka, zachowania prawidłowych funkcji układu rozrodczego i odpornościowego. Ponadto,  jej biologiczną rolą są procesy związane z kwasami żółciowymi, regulacją ciśnienia osmotycznego w organizmie i innymi, o których nie będę wspominać aby nie utrudniać przejrzystości tekstu, bo i tak jest dość trudny.

Pochodzenie tauryny

Skąd pochodzi tauryna?

Otóż,  po raz pierwszy wyizolowana została na początku XIX wieku z żółci byka (stąd też jej łacińska nazwa– Bostauryna, co to takiego Taurus). We wczesnych latach siedemdziesiątych zainteresowanie tym aminokwasem wzrosło, odkryto wówczas, że u kotów z degeneracją siatkówki oka występują jej znaczące niedobory. Zaczęło powstawać coraz więcej badań na temat znaczenia tauryny w organizmie i dowiedziono, zależność pomiędzy nią a wieloma przodującymi w organizmie narządami- prawidłową pracą serca, regulacją ciśnienia osmotycznego i prawidłowym funkcjonowaniem układu rozrodczego.

W organizmie ludzkim, tauryna pochodzi z endogennej syntezy i pobranego pokarmu. Syntezą endogenną nazywamy produkcję w organizmie z innych składników spożytych wraz z dietą. Oznacza to, że aby aminokwas mógł powstać w organizmie, należy pobierać wraz z pożywieniem budulec w postaci innych aminokwasów (w tym przypadku aminokwasów siarkowych: metioniny i cysteiny).

Temat tauryny jest trochę skomplikowany, dlatego, że cysteina (z której jest wytwarzana) jest aminokwasem, który także może być syntetyzowany w organizmie, min. z metioniny. Metionina natomiast musi być spożywana z dietą. Oprócz produktów odzwierzęcych (przede wszystkim jaja i mięso), metioninę w mniejszej ilości znajdziemy rozproszoną w produktach roślinnych- pełnoziarnistej mące, roślinach strączkowych i orzechach.

Zdolność przemian metioniny i cysteiny do tauryny zależy od aktywności kluczowego enzymu odpowiedzialnego za jej przekształcenie w organizmie. W procesie tym, bierze udział także witamina B6, dlatego nie można doprowadzić do stanów niedoborowych tej witaminy w diecie (wtedy wydajność produkcji tauryny znacząco się obniża). Witaminę B6 znajdziemy min. w drożdżach, roślinach strączkowych i produktach z pełnego przemiału.

Niestety, produkcja tauryny nie zachodzi na tym samym poziomie u wszystkich ssaków (na przykład u kotów jej poziom jest bardzo niski), u ludzi zapotrzebowanie na ten pierwiastek może okazać się nie w pełni pokryte przez endogenną produkcję.

taurna podnosi wytrzymałośćIstotny problem niedoborów tauryny może być u wcześniaków i dzieci z niską masą urodzeniową, ponieważ aminokwas ten w największych ilościach przechodzi przez łożysko do dziecka w ostatnich czterech tygodniach ciąży. Niektóre badania sugerują, że niedobór tauryny u noworodków zakłóca wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z tego właśnie powodu, tauryna od dawna wprowadzana jest do odżywek dla niemowląt.

W diecie wegańskich niemowląt, zawartość tego aminokwasu zależy od sposobu odżywiania matki, jej metabolizmu i czasu karmienia piersią (jak najbardziej wskazane jest  dłuższe karmienie piersią niż w przypadku niemowląt będących na standardowej mieszanej diecie).

U ludzi dorosłych, niedobory tauryny mogą wystąpić przede wszystkim w stanach przewlekłego stresu a także przy niedoborach w diecie aminokwasów siarkowych, z których jest produkowana.

Źródła tauryny

Źródła tauryny

Tauryna występuje powszechnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, najwyższe jej stężenie stwierdzono wowoce tauryny niektórych skorupiakach i rybach. Bogate w ten aminokwas jest także mięso indycze, wątroba bydlęca, wieprzowa i drobiowa. Proces obróbki technologicznej jednak znacznie obniża zawartość tego aminokwasu w produktach spożywczych (przykładowo, gotowanie mięsa może zmniejszyć w nim zawartość tauryny nawet do 75%).

Taurynę możemy znaleźć także w siarze i mleku samic większości gatunków ssaków (stosunkowo ubogie w taurynę jest jednak mleko krów - w mleku kozim znajduje się o wiele więcej tauryny niż w mleku krowim).

Z roślinnych źródeł tego aminokwasu, wymienić można nieliczne produkty, m.in. wodorosty morskie (listownica japońska, krasnorost), nasiona roślin uprawnych i owoce opuncji. Tauryna w małej ilości znajduje się w soczewicy, grochu, gryce i ciecierzycy. W przypadku ciecierzycy, jej stężenie jest o wiele wyższe w 4-5 dniowych kiełkach niż w suchych nasionach. Może to być spowodowane wzmożoną syntezą tauryny z aminokwasów siarkowych roślin, które  uwalniane są z jej białek zapasowych podczas procesu kiełkowania.

Wegetarianie i weganie każdego dnia powinni spożywać nasiona roślin strączkowych, orzechy i produkty pełnoziarniste jako źródło metioniny, z której aminokwas jest produkowany.

Przyswajalność

Przyswajalność tauryny

Czynnikiem regulującym zawartość tauryny w organizmie jest dostępność aminokwasów siarkowych i jej ilość w diecie. Tauryna wchłaniana jest z przewodu pokarmowego w jelicie  cienkim i grubym. U ludzi,  wchłanianie tego aminokwasu jest dość powolne a jego straty z kałem (podobnie jak innych niezbędnych składników odżywczych) zwiększa się przy diecie wysokobiałkowej.


Iwona KibilIwona Kibil, specjalistka ds. żywienia i dietetyki, diet coach. 
Absolwentka wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Warszawskim SGGW. Ukończyła dwu- stopniowy kurs z diet coachingu otrzymując certyfikat. Obecnie dalej doszkala się w zakresie coachingu i psycho dietetyki. Łącząc ze sobą dietetykę i coaching, specjalizuje się w edukacji żywieniowej (warsztaty, wykłady, warsztaty gotowania) i motywowaniu pacjentów.
Właścicielka Centrum Poradnictwa i Edukacji Żywieniowej, www.facebook.com/Greens4u oraz www.wegecentrum.pl.




  • Tauryna - co to takiego?
  • 1
  • 2
  • 3

Warzywa - zdrowie na talerzu

Warzywa - zdrowie na talerzu

Stanowią istotny składnik naszej diety i niezaprzeczalnie dostarczają wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nich bogate źródła prowitaminy A oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (tj B1, B2, B6 ), witaminę...

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzeni…

Jak zachęcić dziecko do zdrowego jedzenia?

Jakość posiłków i atmosfera, w jakiej są spożywane, zależą od środowiska, w jakim obraca się dziecko. Uczy się ono określonych zachowań żywieniowych w oparciu o powtarzające się określone zachowania rodziców, praktykowane w domu zwyczaje, wzory...

Poprz Nast

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla …

Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci

Co nasze dzieci powinny jeść, a czego powinny unikać podpowiada Emilia Lorenc, doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.Produkty zbożowepieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane kasze i pseudozboża: jaglana,...

Dyniowe szaleństwo

Dyniowe szaleństwo

Mało kto wie, że dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem, i do tego jagodowym. To nie tylko wspaniały przysmak jesieni, ale także bardzo dobra roślina lecznicza. Jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w...

Ilości produktów i wielkości porcji dla …

Ilości produktów i wielkości porcji dla przedszkolaków cz.1

W stosunku do okresu poniemowlęcego tempo rozwoju dziecka w wieku przedszkolnym jest nieco niższe. Mimo to nadal ważne jest dbanie o jego dietę i dostarczanie produktów pełnowartościowych. Dziecko w wieku przedszkolnym (3-7 lat) rośnie średnio...

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią i spożywanie produktów z obu...

Soja - co i od kiedy?

Soja - co i od kiedy?

Soja spośród wszystkich roślin strączkowych ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które swą budową przypomina białko zwierzęce, w związku z tym jest nieocenionym produktem na wegetariańskich stołach. Poza białkiem zawiera witaminy z grupy B, które...

wegemaluch qrcode strona głównasecured-by-geotrust-rapidssl littleBezpieczeństwo Wegemaluch.pl kontroluje AVGiso 26000 wegemaluchInternational Vegetarian Union

Tauryna - co to takiego? - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl


Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

 

Wydawca
ul. Hlonda 2c/54
02-972 Warszawa

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2015. All rights reserved