WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Oleje i oliwy

Olej rzepakowy tłoczony na zimno 6+

olej rzepakowyNierafinowany olej z rzepaku był produkowany w Polsce od XVI wieku. Ostatnimi laty coraz więcej producentów decyduje się na powrót do tradycyjnych metod tłoczenia na zimno oliwy z rzepaku, co pozwala na zachowanie niezwykłego zapachu i cennych składników odżywczych, które decydują o wyjątkowym charakterze tego produktu, mogącego konkurować nawet z oliwą z oliwek. Co więcej, liczni entuzjaści „oliwy północy” – bo tak nazywany jest olej rzepakowy- twierdzą, że jest ona nawet zdrowsza od jej słynniejszej krewnej dominującej w kuchni śródziemnomorskiej. Co o tym decyduje?

Przede wszystkim optymalna proporcja kwasu linolowego (omega-6) do kwasu σ- linolenowego (omega-3), która przyjmuje postać 2:1. Należą one do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – oznacza to, że organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć i muszą one być dostarczone człowiekowi wraz z pożywieniem, a najlepiej w odpowiedniej proporcji. Niestety, dieta Polaków jest daleka od doskonałości, dlatego warto wrócić do tłuszczów stosowanych przez naszych przodków przed wiekami. Ponadto olej rzepakowy zawiera zbliżoną ilość jednonienasyconego kwasu oleinowego, co oliwa z oliwek. Kwas ten pozytywnie wpływa na nasz układ krążenia.

Oczywiście to nie wszystkie zalety oleju rzepakowego. Jest on doskonałym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D3, E i K, a stosowany do sałatek i surówek chroni witaminy z grupy B oraz witaminę C przed szkodliwym działaniem światła i powietrza. Olej znakomicie zwiększa przyswajanie wszystkich tych witamin przez organizm, dlatego jest niezastąpionym produktem polecanym przez dietetyków do stosowania na co dzień, zwłaszcza w posiłkach przyrządzanych z myślą o dzieciach.

Olej rzepakowy można włączyć do diety niemowląt wraz z innymi pokarmami innymi niż mleko matki, a jest to szczególnie zalecane z uwagi na wysoką zawartością kwasów omega-3, znacząco wpływających na rozwój intelektualny dzieci.


Przygotowała: Justyna JasikJustyna Jasik

Dietetyk Wygodna Dieta

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Entuzjastka zdrowego odżywiania traktująca jedzenie jako najlepszą długotrwałą inwestycję w siebie. Fanka slow food.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?