--- ---

Warzywa

Jarmuż 8+

curly kalePierwsze warzywa, które pojawiają się w diecie niemowlaka to ziemniaki, kabaczek, dynia, marchew, troszkę później burak, kalafior, seler naciowy, zielona fasolka, szpinak i botwinka. Warzywa najlepiej podawać przez kilka dni aby niemowlę przyzwyczaiło się do ich smaku. Niedobór warzywa w diecie dziecka to poważny błąd żywieniowy. Dostarczają one tak ważne składniki mineralne, witaminy oraz błonnik.

Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługuje rodzina kapustnych bogata w witaminę C, beta karoten, potas i wapń. Do tej grupy należy kapusta, brokuł, brukselka oraz jarmuż, warzywo które zasługuje na szczególna uwagę. Do diety dziecka jarmuż można wprowadzić już po ukończeniu 8 miesiąca życia.
Dlaczego warto wprowadzić jarmuż do diety dziecka? Ponieważ zawiera wiele cennych witamin m.in. witaminę C, E oraz z grupy B. Znajdują się w nim również cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, mangan, fluor.

curly kalePierwsze warzywa, które pojawiają się w diecie niemowlaka to ziemniaki, kabaczek, dynia, marchew, troszkę później burak, kalafior, seler naciowy, zielona fasolka, szpinak i botwinka. Warzywa najlepiej podawać przez kilka dni aby niemowlę przyzwyczaiło się do ich smaku. Niedobór warzywa w diecie dziecka to poważny błąd żywieniowy. Dostarczają one tak ważne składniki mineralne, witaminy oraz błonnik.

Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługuje rodzina kapustnych bogata w witaminę C, beta karoten, potas i wapń. Do tej grupy należy kapusta, brokuł, brukselka oraz jarmuż, warzywo które zasługuje na szczególna uwagę. Do diety dziecka jarmuż można wprowadzić już po ukończeniu 8 miesiąca życia.
Dlaczego warto wprowadzić jarmuż do diety dziecka? Ponieważ zawiera wiele cennych witamin m.in. witaminę C, E oraz z grupy B. Znajdują się w nim również cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, mangan, fluor.

jak podawać

Jeżeli mama zdecyduje się na podanie dziecku jarmużu koniecznie trzeba znać pochodzenie warzywa, usunąć twarde części (łodygi i włókna), ugotować i zblendować je. Tak przygotowany produkt możemy dodać do zupki bądź puree ziemniaczanego. Dla dziecka powyżej 10 miesięcy możemy przygotować tzw. ”zdrowe czipisy” upieczone kawałeczki jarmużu z cynamonem i oliwą z oliwek.


Autor:
Aleksandra Kasprowicz, studentka dietetyki. Praktykantka w poradni żywieniowej dla wegan i wegetarian, WegeCentrum




  • Jarmuż 8+
  • 1
  • 2
  • 3

Burak 7+

Burak 7+

Buraki są pożywne i lekkostrawne, zawierają duże ilości związków cukru, pektyn, karotenoidów, antocyjanów, kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego i szczawiowego), witamin (najwięcej C, B2 i prowitaminy A) oraz związków mineralnych, w...

Więcej

Fasola 10+

Fasola 10+

Fasola jest niezwykle odżywczym produktem. Wśród witamin, które się w niej znajdują, należy wymienić witaminy z grupy B (B1, B2 i B6) oraz witaminę C (niewielka ilość). Fasola zawiera także...

Więcej

Sałata 12+

Sałata 12+

Wartość odżywcza sałaty wynika z zawartości soli mineralnych (wapnia, żelaza) oraz betakarotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B. Odmiany sałaty liściowej oraz głowiastej o luźnych, ciemnozielonych liściach zawierają...

Więcej

Jarmuż 8+ - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2021. All rights reserved