--- ---

Warzywa

Jarmuż 8+

curly kalePierwsze warzywa, które pojawiają się w diecie niemowlaka to ziemniaki, kabaczek, dynia, marchew, troszkę później burak, kalafior, seler naciowy, zielona fasolka, szpinak i botwinka. Warzywa najlepiej podawać przez kilka dni aby niemowlę przyzwyczaiło się do ich smaku. Niedobór warzywa w diecie dziecka to poważny błąd żywieniowy. Dostarczają one tak ważne składniki mineralne, witaminy oraz błonnik.

Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługuje rodzina kapustnych bogata w witaminę C, beta karoten, potas i wapń. Do tej grupy należy kapusta, brokuł, brukselka oraz jarmuż, warzywo które zasługuje na szczególna uwagę. Do diety dziecka jarmuż można wprowadzić już po ukończeniu 8 miesiąca życia.
Dlaczego warto wprowadzić jarmuż do diety dziecka? Ponieważ zawiera wiele cennych witamin m.in. witaminę C, E oraz z grupy B. Znajdują się w nim również cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, mangan, fluor.

curly kalePierwsze warzywa, które pojawiają się w diecie niemowlaka to ziemniaki, kabaczek, dynia, marchew, troszkę później burak, kalafior, seler naciowy, zielona fasolka, szpinak i botwinka. Warzywa najlepiej podawać przez kilka dni aby niemowlę przyzwyczaiło się do ich smaku. Niedobór warzywa w diecie dziecka to poważny błąd żywieniowy. Dostarczają one tak ważne składniki mineralne, witaminy oraz błonnik.

Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługuje rodzina kapustnych bogata w witaminę C, beta karoten, potas i wapń. Do tej grupy należy kapusta, brokuł, brukselka oraz jarmuż, warzywo które zasługuje na szczególna uwagę. Do diety dziecka jarmuż można wprowadzić już po ukończeniu 8 miesiąca życia.
Dlaczego warto wprowadzić jarmuż do diety dziecka? Ponieważ zawiera wiele cennych witamin m.in. witaminę C, E oraz z grupy B. Znajdują się w nim również cenne składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, mangan, fluor.

jak podawać

Jeżeli mama zdecyduje się na podanie dziecku jarmużu koniecznie trzeba znać pochodzenie warzywa, usunąć twarde części (łodygi i włókna), ugotować i zblendować je. Tak przygotowany produkt możemy dodać do zupki bądź puree ziemniaczanego. Dla dziecka powyżej 10 miesięcy możemy przygotować tzw. ”zdrowe czipisy” upieczone kawałeczki jarmużu z cynamonem i oliwą z oliwek.


Autor:
Aleksandra Kasprowicz, studentka dietetyki. Praktykantka w poradni żywieniowej dla wegan i wegetarian, WegeCentrum




  • Jarmuż 8+
  • 1
  • 2
  • 3

Ogórek 10+

Ogórek 10+

Ogórek zawiera witaminę C, B1, B3, B6 oraz kwas foliowy, jednak nie są to zbyt duże ilości. Znajduje się w nim także nieco składników mineralnych, głównie potasu, fosforu, wapnia, sodu...

Więcej

Brukselka 6+

Brukselka 6+

Brukselka (in. Kapusta brukselska) jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Nazwę zawdzięcza stolicy Belgii, Brukseli, gdzie jest uprawiana od stuleci. Brukselka jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu...

Więcej

Pietruszka 6+

Pietruszka 6+

Pietruszka jest bogata w prowitaminę A. Korzystne jest również równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera chlorofil i dużo związków mineralnych. Wszystkie składniki występują w korzeniach, a jeszcze więcej można...

Więcej

Jarmuż 8+ - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2021. All rights reserved