WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Warzywa

Soczewica 6+

Soczewica zawiera wapń, fosfor, żelazo, karoten oraz witaminy takie jak B1, B2, B3 oraz witamina C. Zawartość tłuszczu w nasionach może wahać się od 1 do 2%, a węglowodany stanowią od 48 do 55%. W składzie dominują skrobia (średnio 40%).

Nasiona soczewicy mają dużą wartość odżywczą. Są bogate w białko, zawierają skrobię i w odróżnieniu od innych nasion - nie mają tłuszczu.

 

Z soczewicy można przyrządzać pyszne zupy, dania warzywno-zbożowe, kotlety, pasztety i pasty. Popularne jest również kiełkowanie nasion.

 
Nasiona soczewicy są okrągłe, spłaszczone, obustronnie wypukłe, średnicy 3-9 mm, barwy zielonej przechodzącej w brunatną w miarę przedłużającego się okresu przechowywania.







Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?