Kategoria: od 8 miesiąca
Winogrona mają lecznicze właściwości kryjące się w ich gronach, które korzystnie wpływają na skórę, układ nerwowy, nerki czy wątrobę. Wartościowe jest w nich wszystko: sok, miąższ, pestki, skórka, a nawet szypułki.
Jako pierwsi dzikie winogrona odkryli Persowie, a było to przed 7 tysiącami lat. Wiadomo też, że 3,5 tysiąca lat przed Chrystusem spożywano je w starożytnej Babilonii, Asyrii i Egipcie. Stamtąd winogrona przywędrowały do Grecji, gdzie zaczęto produkować z nich wino. Od tamtej pory napój ten stał się nieodzownym elementem cywilizacji śródziemnomorskiej.
Polubili go Rzymianie, a zwłaszcza Rzymianki, które kierując się chyba intuicją, zbierały szlam z dna naczyń, w których przechowywano wino i nakładały go sobie na twarz.
Francuskie arystokratki, bo do nich winogrona trafiały ze słonecznej Italii, okładały swoje ciała miąższem świeżych owoców lub nacierały je octem winnym. W drugim stuleciu naszej ery rzymscy legioniści przywieźli z sobą winorośl do Burgundii, Alzacji, nad Ren i Mozelę.
W Polsce winogrona znalazły się za sprawą Krzyżaków. W XIII wieku zasadzili je na osłoniętej od wiatru i nasłonecznionej, wiślanej skarpie. Wyrosły duże i soczyste kiście, o które zabiegały nawet zagraniczne dwory.
Skład miąższu winogrona bogaty jest w łatwo przyswajalne węglowodany, glukozę i fruktozę, a także w kwasy owocowe (AHA): winowy, jabłkowy czy cytrynowy. W dojrzałych kiściach znajdziemy też pektyny, barwniki i składniki mineralne, na przykład potas, wapń, żelazo, mangan czy fosfor. Najwięcej jest w nich jednak aminokwasów, bo aż 17, m.in. histydyna, leucyna i glicyna. Białe i czerwone odmiany tych owoców zawierają również mnóstwo witamin z grupy C i B. Nie bez znaczenia są także znajdujące się w winogronach olejki, garbniki i enzymy.
Największe znaczenie, pod względem medycznym ma skórka i szypułki winogron. Tam naukowcy odkryli polifenole. Do najważniejszych z nich zaliczamy flawonoidy i resweratrol. Związki te mają właściwości antyutleniające, a zatem dostając się do naszego krwiobiegu, nie dopuszczają do utleniania tzw. złego cholesterolu (lipoprotein LDL) i odkładania się produktów tego procesu w arteriach. Resweratrol ma działanie przeciwrakowe. Zapobiega mutacji komórek i tworzeniu się wolnych rodników, które mogą prowadzić do powstawania i rozwoju nowotworu.
Świeże owoce winogron polecane są natomiast osobom przemęczonym, wyczerpanym nerwowo, cierpiącym na nadciśnienie, reumatyzm i choroby skórne. Owoce te przywracają bowiem równowagę kwasowo-zasadową organizmu i przyspieszają wydalanie toksyn. Winogrona, zwłaszcza ciemne, zaleca się też przy rozszerzonych naczyniach włosowatych, schorzeniach dróg oddechowych i moczowych, kamieniach żółciowych, niestrawności żołądkowej i zaparciach. Odradza się je cukrzykom ze względu na duże ilości glukozy.