Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.
Â
Â
Â
Kategoria: od 6 miesiÄ…ca Opublikowano
Seler jest bogaty w wiele składników mineralnych np. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C. Liście selera zawierają prawie 100 razy więcej witaminy C niż korzenie oraz prowitaminę A.
Kategoria: od 6 miesiÄ…ca Opublikowano
Brukselka (in. Kapusta brukselska) jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Nazwę zawdzięcza stolicy Belgii, Brukseli, gdzie jest uprawiana od stuleci. Brukselka jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika.
Brukselka zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C.