Warzywa odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne (z przewagą pierwiastków metalicznych), kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki (czyli celuloza). Ta mieszanina składników powoduje, że jesteśmy zdrowi. Poza tym warzywa stanowią doskonałą nietuczącą, niskokaloryczną przekąskę. Surowe jak i przetworzone warzywo dostarcza nam mnóstwo potrzebnych (i niezbędnych) do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości warzyw, czyli 4-5 razy dziennie.
Â
Â
Â
Kategoria: od 7 miesiÄ…ca Opublikowano
Brokuł, podobnie jak przy zakupie kalafiora należy zwrócić uwagę na to aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte.
Brokuł jest warzywem zasobnym w betakaroten, witaminy C, B1, B2, B3 oraz sole mineralne takie, jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas.
Kategoria: od 7 miesiÄ…ca Opublikowano
Por podobnie jak cebula zawiera dużo witaminy C, dość dużo węglowodanów, niewielkie ilości białka, olejek eteryczny, sole potasu, sodu, wapnia, żelaza, fosforu i siarki. Liście, oprócz witaminy C, dostarczają dość dużych ilości witaminy B1 i B2, PP i prowitaminy A.