W skład tych produktów wchodzi oczywiście mleko, a także jego przetwory, czyli: sery, twarogi, kefiry, śmietany, serki homogenizowane, jogurty i wiele innych produktów. Do nabiału zaliczane są także jajka. Produkty pochodzenia mlecznego, zawierają m.in. łatwo przyswajalne przez organizm białko, tłuszcze, sole mineralne (fosfor, siarka, magnez, chlor, jod) i witaminy takie jak A, B2, B12, D. Nabiał można spożywać 3-4 razy dziennie, jajka 1-2 razy dziennie. Zawarty w nich wapń dobrze wpływa na układ kostny. Wapń zawarty w nabiale, jest także istotnym składnikiem prawidłowo skomponowanej diety wegetariańskiej nastolatków, kobiet i starszych ludzi.
Kategoria: od 7 miesiÄ…ca Opublikowano
Jajko jest produktem bogatym we wszystkie składniki potrzebne organizmowi, do prawidłowego funkcjonowania, a do tego ma mało kalorii.
Zawierają także pełnowartościowe białko, witaminy A, D oraz z grupy B. Dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów, witamin i minerałów, szczególnie witaminy B12, ryboflawiny, witaminy E, folacyny i żelaza.
Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych.
Kategoria: od 11 miesiÄ…ca Opublikowano
W języku tureckim kefir oznacza "czuj się dobrze". Kefir jest jednym z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych na świecie. Wiele setek lat temu stworzyli go kaukascy Górale, którzy produkowali go w skórzanych workach lub dębowych beczkach z mleka krowiego lub koziego.
Hodowla grzybków kefirowych, dzięki którym dochodzi do powstania kefiru, upowszechniła się w XX wieku w całej Europie i z pewnymi modyfikacjami do dziś służy wytwarzaniu tego mlecznego napoju. Receptury kefiru zostały szczegółowo opisane i tylko produkty spełniające ściśle określone parametry mogą być wprowadzane na rynek jako kefir. Kefir reguluje procesy przemiany materii, usprawnienia procesy przyswajania białka i wapnia, wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego.