Kategoria: od 9 miesiÄ…ca Opublikowano
Za ojczyznę słonecznika uważa się południe Ameryki Północnej, ale dzikie słoneczniki spotykane są również w Indiach. Słonecznik do Europy trafił dopiero w 1510 roku i przez parę stuleci był uważany za roślinę ozdobną. Dopiero później nauczono się go wyskubywać i podgryzać nasiona, ale dopiero w 1840 roku rosyjski rolnik Bokarew wpadł na pomysł wyciskania z jego nasion oleju.
Już Syreniusz w XVI wieku w swoim zielniku pisał "słonecznik dodaje sił mężom, a jego korzeń zawieszony na szyi broni od nagłej śmierci". Kwitnące pola słonecznika dostarczają pszczołom mnóstwo nektaru i pyłku. Z kwiatów produkuje się leki przeciwmalaryczne i przeciwgorączkowe. Gdy zawodzi chinina lub też jej brak. to choremu podaje się nalewkę z kwiatów słonecznika. Maść słonecznikową stosuje się do gojenia ran i krwawych wylewów.
Z nasion słonecznika wyciska się niemal najlepszy olej na świecie, a po wyciśnięciu zostaje makuch słonecznikowy - doskonała pasza dla zwierząt.
Kategoria: od 9 miesiÄ…ca Opublikowano
Pestki dyni są bardzo kaloryczne 100g suszonych pestek to około 540 kcal, większość pochodzi z tłuszczów z nich zawartych (dla porównania, sam miąższ dyni to tylko 15 -.23 kcal).
Zawartość witamin i mikroelementów w pestkach dyni jest imponująca. Witaminy z serii B (B1 B2 B3, B9) liczone są w kilkunastu procentach średniego rekomendowanego dziennego zapotrzebowania, mikroelementy jak mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk liczone są w kilkudziesięciu procentach.
Jednak to nie tylko witaminy i mikroelementy stanowią o nadzwyczajnej wartości pestek dyni, to również specjalne składniki chemiczne w nich zawarte: fitosterole, złożone związki chemiczne, przypominają swoją budową - uwaga – cholesterol.