Kategoria: od 11 miesiÄ…ca Opublikowano
W języku tureckim kefir oznacza "czuj się dobrze". Kefir jest jednym z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych na świecie. Wiele setek lat temu stworzyli go kaukascy Górale, którzy produkowali go w skórzanych workach lub dębowych beczkach z mleka krowiego lub koziego.
Hodowla grzybków kefirowych, dzięki którym dochodzi do powstania kefiru, upowszechniła się w XX wieku w całej Europie i z pewnymi modyfikacjami do dziś służy wytwarzaniu tego mlecznego napoju. Receptury kefiru zostały szczegółowo opisane i tylko produkty spełniające ściśle określone parametry mogą być wprowadzane na rynek jako kefir. Kefir reguluje procesy przemiany materii, usprawnienia procesy przyswajania białka i wapnia, wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego.
Kategoria: od 11 miesiÄ…ca Opublikowano
Jogurt pochodzi najprawdopodobniej z Indii. Zawiera żywe kultury bakterii. Ponadto zawiera około 3,3% białka, 2 do 6% tłuszczu, 3,1% cukru, 0,8% kwasu mlekowego, śladowe ilości alkoholu. W jednej szklance jogurtu znajduje się 415 miligramów bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, witaminy i inne biopierwiastki.
Bakterie zawarte w jogurcie usprawniają pracę przewodu pokarmowego, chroniąc nas przed różnymi dolegliwościami, na przykład biegunkami.