WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Nadwaga i otyłość choroba nie tylko dorosłych

Otyłość to jedna z chorób cywilizacyjnych będąca najczęściej objawem wielu różnych schorzeń lub samodzielną chorobą, spowodowaną zaburzeniami przemiany materii. Nadwagę ma co siódme dziecko w wieku szkolnym. Coraz częściej spotkać można otyłe rodziny, albo otyłe matki z bardzo grubymi dziećmi. 

Jaka jest przyczyna tego nadzwyczaj niepokojącego zjawiska?
Przyczyn nadwagi i otyłości może być bardzo wiele zarówno wśród osób dorosłych jak i dzieci. Należą do nich: zaburzenia hormonalne, schorzenia tarczycy, nadnerczy, nieprawidłowa przemiana materii, przerost grzyba candida albicans, zaburzenia trawienne, cukrzyca, dziedziczna skłonność do otyłości, depresja, niewłaściwa dieta, brak ruchu.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 21:00

Odsłony: 6079

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Nasiona chia

malin_chia_puddingNasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych
i małych wegetarian

Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby zachęcić do zakupu swoich produktów zapewniają o jego wyjątkowych właściwościach. Za każdym razem warto postawić sobie pytanie czy warto kupować i spożywać dany produkt? Czy jest bezpieczny dla nas, a przede wszystkim dla naszego dziecka? Dziś zajmiemy się nasionami chia.

Szukając ich zawędrujemy aż do Meksyku i Gwatemali, skąd pochodzi szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), roślina której owoce zawierają dużą ilość nasion.

Poprawiono: poniedziałek, 07, wrzesień 2015 10:55

Odsłony: 15844

Czytaj wicej Czytaj więcej...

O próchnicy okiem dietetyka

dietetyk radzi jak zapobiegać próchnicyPróchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie i czas nie leczenia zębów.

W jamie ustnej żyje ok 300 gatunków bakterii, niektóre z tych gatunków posiadają zdolność do rozkładania cukrów z pożywienia i produkowania kwasów. Bakterie te osiadają na szkliwie zębów i tworzą proces próchnicy.

Na szczęście nie wszystkie cukry z produktów spożywczych są zamieniane na kwasy (masłowy, octowy). W największym stopniu szkodliwe są fruktoza, glukoza, sacharoza i maltoza. Znajdują się m.in. w słodkich napojach, słodyczach i samym cukrze. Węglowodany te szybko ulegają rozkładowi przez bakterie i zmniejszają kwasowość środowiska w jamie ustnej do poniżej 5,5.

Poprawiono: środa, 04, wrzesień 2013 15:48

Odsłony: 8345

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Naturalne śniadania dla dzieci

ŚniadanieŚniadanie to baza i energetyczna podstawa na cały dzień. Część dzieci je śniadanie w domu, część swój pierwszy posiłek zjada w przedszkolu. Pisaliśmy już, co dzieci powinny jeść w swoich przedszkolach, tym razem skupimy się na podaniu konkretnych przykładów naturalnych i wzmacniających śniadań.

Śniadania gotowane – zalecane przynajmniej 2-3 razy w tygodniu
◦zupa zbożowa z płatków naturalnych (owies, orkisz, żyto, pszenica)
◦kasza jaglana
◦kasza orkiszowa
◦kasza kukurydziana.

Do dań podstawowych możemy dodać różne dodatki, w zależności od pory roku: suszone lub świeże sezonowe owoce, bakalie, orzechy, przyprawy.

Poprawiono: niedziela, 03, listopad 2013 14:03

Odsłony: 7261

Czytaj wicej Czytaj więcej...

O wapniu, czy tylko w mleku?

Wapń to jeden z tych makroelementów, o którego wartości jest przekonany każdy rodzic. W organizmie człowieka aż 99% tego pierwiastka znajduje się kościach. Ale wapń w formach jonowych, który znajduje się w tkankach oraz w osoczu, pełni wiele istotnych funkcji.

Wapń występujący w zębach i kościach odpowiada głównie za ich mechaniczną wytrzymałość. Proces uwapniania kości jest najbardziej intensywny do około 20 roku życia. Potem nieco zwalnia, ale do końca 35 roku życia możemy poprzez zrównoważoną dietę wpłynąć na gęstość i wytrzymałość naszych kości.
    Wolny wapń w organizmie bierze udział w przekazywaniu sygnałów nerwowych, w aktywizacji i hamowaniu skurczy mięśni, w tym mięśnia sercowego, oraz mięśni gładkich. Tylko w jego obecności aktywowane są czynniki  odpowiedzialne za krzepnięcie krwi, a jony wapnia są niezbędne do aktywizacji i działania wielu enzymów oraz wydzielania hormonów.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 20:57

Odsłony: 5915

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?