WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Roślinne mleko

napoje sojowe lepsze od mleka krowiegoRoślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą się liczbą wegetarian i wegan. Napoje sojowe, ryżowe, owsiane czy migdałowe można wykorzystywać w ten sam sposób co mleko. Można je podgrzewać, gotować a także dodawać do potraw zamiast mleka.

Wybierając wegańskie/wegetariańskie zamienniki nabiału, warto zwrócić uwagę na to, czy są wzbogacane w witaminy i minerały, gdyż nie wszystkie są. Roślinne odpowiedniki nabiału wybieramy dla wege-dzieci i dzieci uczulonych na białko mleka krowiego, które bardzo często nie chcą jeść w większych ilościach zielonych warzyw i ciężko jest zbilansować im dietę aby nie brakowało wapnia, witamin B1, B2 czy D.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 21:18

Odsłony: 16854

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Roślinny nabiał

mleko  owsianeRoślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą się liczbą wegetarian i wegan. Napoje sojowe, ryżowe, owsiane czy migdałowe można wykorzystywać w ten sam sposób co mleko. Można je podgrzewać, gotować a także dodawać do potraw zamiast mleka.

Wybierając wegańskie/wegetariańskie zamienniki nabiału, warto zwrócić uwagę na to, czy są wzbogacane w witaminy i minerały, gdyż nie wszystkie są. Roślinne odpowiedniki nabiału wybieramy dla wege-dzieci i dzieci uczulonych na białko mleka krowiego, które bardzo często nie chcą jeść w większych ilościach zielonych warzyw i ciężko jest zbilansować im dietę aby nie brakowało wapnia, witamin B1, B2 czy D.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 21:18

Odsłony: 8052

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

zuma na zimeZupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać.

Podane tutaj propozycje to tylko niektóre z zasobów wege przepisów dla dzieci. Więcej ciekawych propozycji na dania wegetariańskie znajdziesz w dziale "przepisy". Skorzystaj również z możliwości wyszukania i podziału na miesiące życia dziecka.

W porze zimowej zalecane jest doprawianie m.in:

  • kurkumą - ma działanie silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze., antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i rozgrzewające
  • tymiankiem - który poprawia apetyt ale i ma działanie przeciwbakteryjne, oraz lecznicze działanie  w dolegliwościach gardła oraz układu górnych dróg oddechowych - działanie wykrztuśne
  • imbirem - działa rozgrzewająco, wzmaga apetyt oraz ułatwia trawienie

Poprawiono: czwartek, 23, styczeń 2014 14:22

Odsłony: 6592

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Rozdwajające się paznokcie

paznokcie_rozdwajajaceBardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E.

Niedobór żelaza w organizmie może powodować anemię, co z kolei skutkuje problemami z uczeniem się, problemami psychomotorycznymi, ciągłym uczuciem zmęczenia i prowadzi do licznych zakażeń.

Żelazo można znaleźć w dużej ilości w suchych nasionach roślin strączkowych oraz pietruszce, a także w mniejszej ilości w pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Poprawiono: poniedziałek, 20, październik 2014 10:51

Odsłony: 8397

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

serek homogenizowany dla dzieciSerki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest dodatek emulgatorów.

Analiza kilku najbardziej popularnych na naszym rynku serków homogenizowanych dla dzieci, pokazuje że zawierają one nie tylko emulgatory lecz wiele więcej różnych dodatków i substancji słodzących.

W serkach znajdziemy cukier stołowy, glukozę oraz  syrop glukozowo – fruktozowy, którego częste spożycie skutkuje m.in. hipercholesterolemią i cukrzycą typu II.

Dla przykładu – w  małym kubeczku serka (75-90g) możemy znaleźć aż 2 łyżeczki cukru stołowego. W większym kubeczku (140g), znajdziemy ponad 4 łyżeczki!. Ponadto, nie mało jest w nim kwasów tłuszczowych nasyconych obwinianych za choroby cywilizacyjne (miażdżycę, cukrzycę typu II, nowotwory itp.).

Do zalet serków (poza niewątpliwymi walorami smakowymi) należałoby zaliczyć wzbogacanie produktów w witaminę D oraz wapń – niezbędnych  do prawidłowego budowania szkieletu dziecka.

Poprawiono: wtorek, 24, czerwiec 2014 09:50

Odsłony: 7126

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?