WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Artykuły

Wszystko o glutenie

Co to właściwie jest gluten? Gdzie występuje? Czym się różni celiakia od alergii na gluten? Kto może go spożywać, a kto nie? Jak uzyskać gluten domowymi sposobami? Co to jest dieta bezglutenowa i dla kogo jest przeznaczona?
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujące się w ziarnach popularnych zbóż, jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz.

Właściwości glutenu
Wartość odżywcza glutenu jest niewielka, jednak gluten posiada rzadko spotykane wśród innych białek właściwości fizykochemiczne i mechaniczne takie jak:
● elastyczność,
● sprężystość,
● lepkość,
● plastyczność.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 20:58

Odsłony: 7189

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

choroby układu krążeniaChoroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni, że pierwsze zmiany miażdżycowe mogą mieć swój początek już w pierwszych latach życia. Za najważniejszą ich przyczynę uważa się predyspozycje genetyczne, jednak niemałą rolę odgrywają schorzenia takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy otyłość, które z kolei są ściśle powiązane z niektórymi aspektami stylu życia takimi jak nieprawidłowa dieta, ograniczona aktywność fizyczna czy palenie tytoniu.

Zaburzenia lipidowe, a w tym hipercholesterolemia (podwyższony poziom cholesterolu) są główną przyczyną powstawania zmian miażdżycowych. Choroba ta polega na gromadzeniu się pod śródbłonkiem tętnic cholesterolu i lipidów, które z czasem wapnieją i zatykają naczynia krwionośne.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 21:17

Odsłony: 7615

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Zioła – jak je wykorzystać w kuchni?

Przyprawianie potraw w dzisiejszych czasach jest nieco zaniedbaną sztuką. Zatraciliśmy poczucie pełnego, naturalnego smaku przez intensywne stosowanie wzmacniaczy smaku. Wielu ludzi nie zastanawia się, jak te wzmacniające smak substancje wpływają na organizm. Stosujemy je powszechnie ze względu na ich popularność i wygodę użycia. Najpopularniejszym z nich jest glutaminian sodu – E-621.

Często też z powodu przyzwyczajenia po prostu nie znamy alternatywy. Umiejętne przyprawianie wymaga nieco doświadczenia, poszukiwań swoich ulubionych smaków i kompozycji ziołowych.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 20:56

Odsłony: 6959

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Zaparcia - skąd się biorą i jak je zwalczać


Wypróżnienia u zdrowego dziecka powinny odbywać się łatwo i działać po 1-2 godzin po każdym posiłku. Poza tym prawidłowy stolec jest bezwonny, ma konsystencję pół-miękką, bez niestrawionych resztek pokarmu, śluzu czy krwi. Defekacja powinna odbywać się codziennie minimum 2 razy dziennie.




Główne przyczyny zaparć u dzieci:

1.nadużywanie soli, która obciąża nerki i prowadzi do obstrukcji
2. za mała ilość płynów
3.dieta uboga w błonnik
4.nadmiar pieczywa w diecie
5.stres

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 20:49

Odsłony: 7522

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Żywność wysokoprzetworzona

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza.

Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org

Jeszcze 100 la temu żywność naturalna, lokalna i sezonowa była podstawą żywieniową każdej rodziny. Nasze babki latem robiły chłodniki, ziemniaki podawały z zsiadłym mlekiem; zimą była własnoręcznie kiszona kapusta. Tylko jedzenie naturalnej żywności zapewnia nam zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych.

Żywność przetworzona.
Człowiek przetwarza żywność od stuleci: kroi, gotuje, piecze, suszy, kisi.
Jedzenie poddane właściwej obróbce jest bezpieczniejsze, łatwiej strawne i pożywne, wolne od drobnoustrojów, dłużej nadaje się do spożycia.

Poprawiono: sobota, 16, listopad 2013 21:06

Odsłony: 7106

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?