WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Przyprawy

Przyprawy nadają naszym kulinarnym szaleństwom walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) wizualnych. W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp. Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie. Wyspy Moluki były wcześniej nazywane Wyspami Korzennymi i to one były głównym celem wyprawy Ferdynanda Magellana, która w rezultacie skończyła się pierwszym opłynięciem kuli ziemskiej. Obecnie centrum wytwarzania przypraw nadal skupia się w południowo-wschodniej Azji, a same Indie mają ponad 80% udziału w ich światowej produkcji.

 

 

 

Wanilia 12+

właściwości waniliiWanilia ma działanie pobudzające, przeciwgorączkowe a nalewka waniliowa wzmacnia mięsień sercowy. Wanilia poprawia nastrój oraz nadaje charakterystyczny smak. Często jest stosowana w przemyśle kosmetycznym. Olejek waniliowy jest wyjątkowo skuteczny w procesie regenerowania się skóry, zapobiega jej wysuszaniu i starzeniu.

W kuchni wanilia dodawana jest przede wszystkim do słodkich potraw: ciast, tortów, lodów i wielu deserów. Coraz częściej jest również łączona z daniami mięsnymi lub jako dodatek do sosów. Może być używana jako proszek, olejek lub cukier waniliowy (minimum 27% wanilii). Tego produktu warto unikać, ponieważ jest to cukier z syntetyczną waniliną (a nie wanilią) przypominającą jedynie waniliowy smak.

Poprawiono: środa, 28, listopad 2012 11:29

Odsłony: 3441

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Imbir 12+

właściwości imbiruImbir działa silnie rozgrzewająco, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo a także przeciwwymiotnie (może być pomocny w walce z chorobą lokomocyjną). Dobrze komponuje się z warzywami (bakłażany, cukinie, dynia) a także w zupach (np. z soczewicy). Jest świetną przyprawą na chłodne dni.

Ponadto imbir ułatwia trawienie dzięki olejkowi zawartemu w kłączu, który pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Wzmaga apetyt oraz zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.

Poprawiono: środa, 17, październik 2012 13:37

Odsłony: 3490

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?