WegeMaluch.pl

FB TW G+ Zarejestruj Rejestacja / Login

Przyprawy

Przyprawy nadają naszym kulinarnym szaleństwom walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) wizualnych. W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp. Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie. Wyspy Moluki były wcześniej nazywane Wyspami Korzennymi i to one były głównym celem wyprawy Ferdynanda Magellana, która w rezultacie skończyła się pierwszym opłynięciem kuli ziemskiej. Obecnie centrum wytwarzania przypraw nadal skupia się w południowo-wschodniej Azji, a same Indie mają ponad 80% udziału w ich światowej produkcji.

 

 

 

Szczypiorek 10+

właściwości szczypiorkuSzczypiorek poprawia odporność, działa przeciwzapalnie. Zielone liście zawierają dużo witaminy C (50-100mg na 100g), karoten, witaminę B2 a także sód, potas, fosfor oraz żelazo. Ponadto szczypiorek przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie krwi i zwiększa apetyt.

Drobno pokrojony szczypiorek tak naprawdę spełnia rolę przyprawy. Idealnie nadaje się np. do przeróżnych zup (fasolowa, ziemniaczana), sałatek, jajecznicy, gotowanych i pieczonych ziemniaków. Można go też dodać do twarożków, omletów czy maseł smakowych. Warto pamiętać, że liście szczypioru dodajemy do wcześniej przygotowanego dania, gdyż w wysokiej temperaturze szybko tracą swoje walory smakowe.

Poprawiono: sobota, 07, lipiec 2012 14:51

Odsłony: 4105

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Rzeżucha 10+

Rzeżucha znana też jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających w piramidach. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku.

Jest bogata w łatwo przyswajany jod, ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Gromadzi również tyle samo witaminy C, co sok z cytryny. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki, osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami.

Poprawiono: wtorek, 25, październik 2011 13:50

Odsłony: 4183

Czytaj wicej Czytaj więcej...




Cieszymy się, że tu trafiłaś / trafiłeś.

Prowadzimy prace nad przygotowaniem wersji mobilnej portalu wegemaluch.pl

Ta wersja platformy mobilnej jest w fazie testów! Prosimy o cierpliwość! (niektóre funkcje mogą nie działać w tej chwili)

 

Wegemaluch.pl Udostępnia materiały na licencji CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe. Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - Copyright by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2014. All rights reserved.

Wróć na górę

O Wegemaluch    O Nas    Regulaminy    Polityka Prywatności    Reklama    Promocja    Patronat    Admin    Kontakt    Faq    RSS    Toolbar

coffe Jesteś pewny by przełączyć w wersję dla komputerów stacjonarnych PC?